Influence of strong drought and high temperature on the chemical composition of the grains of winter wheat.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000293" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000293 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/08:25508
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv sucha a vysoké teploty na chemické složení obilek ozimé pšenice
Original language description
V práci jsme se zaměřili na situaci, která se v posledních letech stále častěji vyskytuje v době vegetace. Tedy na dlouhá období sucha, kdy jsou často teploty i nad 35 °C přes den a v noci kolem 20 °C. Následkem toho stoupají značně také teploty půdy i vtéměř celé rizosféře a mění se i morfologie kořenů. Z výsledků u třech modelových odrůd ozimé pšenice Samanta, Estica, Ebi, kde se simuloval dlouhodobý vliv sucha a vysoké teploty (30 °C a silnější vliv 38 °C), vyplývá, že působí-li sucho a vysoká teplota v průběhu vegetace od plného odnožování, mění se chemické složení semen jinak, než při často se vyskytujícím suchu během vegetace v době od kvetení. V případě velmi vysoké teploty (38 °C) obsah proteinů klesl na 94 - 95 %; lipidů na 85 %, celkový obsah škrobu na 93 - 98 %, škrobu dle Ewerse na 98 %, vlhkého lepku na 94 - 99 % a čisté energie na 84 - 95 %. Změna má vliv na vitalitu klíčních rostlin, a na vývoj porostu. Současný sortiment odrůd není příliš vhodný do podmínek sucha a vys
Czech name
Vliv sucha a vysoké teploty na chemické složení obilek ozimé pšenice
Czech description
V práci jsme se zaměřili na situaci, která se v posledních letech stále častěji vyskytuje v době vegetace. Tedy na dlouhá období sucha, kdy jsou často teploty i nad 35 °C přes den a v noci kolem 20 °C. Následkem toho stoupají značně také teploty půdy i vtéměř celé rizosféře a mění se i morfologie kořenů. Z výsledků u třech modelových odrůd ozimé pšenice Samanta, Estica, Ebi, kde se simuloval dlouhodobý vliv sucha a vysoké teploty (30 °C a silnější vliv 38 °C), vyplývá, že působí-li sucho a vysoká teplota v průběhu vegetace od plného odnožování, mění se chemické složení semen jinak, než při často se vyskytujícím suchu během vegetace v době od kvetení. V případě velmi vysoké teploty (38 °C) obsah proteinů klesl na 94 - 95 %; lipidů na 85 %, celkový obsah škrobu na 93 - 98 %, škrobu dle Ewerse na 98 %, vlhkého lepku na 94 - 99 % a čisté energie na 84 - 95 %. Změna má vliv na vitalitu klíčních rostlin, a na vývoj porostu. Současný sortiment odrůd není příliš vhodný do podmínek sucha a vys
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3056" target="_blank" >QF3056: Vigor of seeds,quality of planting material and their significance for standard and selected special crops for plant breeding,seed production and for plant producers</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—