All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of farmers and certified seeds

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001705" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001705 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv u obilnin

  • Original language description

    V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté-T.sativum L. a dvouzrnky T.dicoccum Schrank, ječmene, H.Sativum Schrank a ovsa A.Sativa L.) různého původu. Celková klíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyšších hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepšího a horšího osiva byly nižší. Podobné byly výsledky s parametry kořenů.Rozdíly byly zjištěny rovněž u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich sušiny. Tyto rozdíly byly měřitelné i u kořenů v době kvetení rostlin Použití certifikovaného osiva má tedy za následek vyšší kvalitu filiální generace, při porovnání s farmářským osivem. Rychlost příjmu vody a efektivnostjejího využití byla největší u certifikovaného osiva .Vysoké hodnoty byly získány též u farmářského horšího osiva (nízká hmotnost semen, propustnější povrch obilek). Pokusy s klíčením v PEG 6000 neukázaly výrazné rozdíly.

  • Czech name

    Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv u obilnin

  • Czech description

    V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté-T.sativum L. a dvouzrnky T.dicoccum Schrank, ječmene, H.Sativum Schrank a ovsa A.Sativa L.) různého původu. Celková klíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyšších hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepšího a horšího osiva byly nižší. Podobné byly výsledky s parametry kořenů.Rozdíly byly zjištěny rovněž u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich sušiny. Tyto rozdíly byly měřitelné i u kořenů v době kvetení rostlin Použití certifikovaného osiva má tedy za následek vyšší kvalitu filiální generace, při porovnání s farmářským osivem. Rychlost příjmu vody a efektivnostjejího využití byla největší u certifikovaného osiva .Vysoké hodnoty byly získány též u farmářského horšího osiva (nízká hmotnost semen, propustnější povrch obilek). Pokusy s klíčením v PEG 6000 neukázaly výrazné rozdíly.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    ED - Physiology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specification of spring cereals seed growing in organic farming</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Osivo a sadba 2011

  • ISBN

    978-80-213-2153-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    50-55

  • Publisher name

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 1, 2011

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article

    000290558400007