All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of cereals seed provenance on the basic seed traits

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002223" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002223 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12220/12:43884502

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen

  • Original language description

    V práci se srovnávají tři provenience osiva: ekologické, konvenční nemořené a 2 provenience farmářského osiva u pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), ječmene setého (Hordeum vulgare L.), ovsa pluchatého (Avena sativa L.) a nahého (Avena nuda L.). Z výsledků vyplývá, že rozměry semen, embryí u jednotlivých proveniencí jsou prakticky stejné. Fyziologické vlastnosti semen se však liší. Provenience evidentně ovlivňuje chemické složení a aktivitu enzymů, jak dokazují změny v klíčivosti, rychlosti klíčení, obsahu sušiny, obsahu vody velikosti embrya a jeho částí včetně délky zárodečných kořenů. Výsledky potvrdily potřebu preferovat především ekologické certifikované osivo.

  • Czech name

    Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen

  • Czech description

    V práci se srovnávají tři provenience osiva: ekologické, konvenční nemořené a 2 provenience farmářského osiva u pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), ječmene setého (Hordeum vulgare L.), ovsa pluchatého (Avena sativa L.) a nahého (Avena nuda L.). Z výsledků vyplývá, že rozměry semen, embryí u jednotlivých proveniencí jsou prakticky stejné. Fyziologické vlastnosti semen se však liší. Provenience evidentně ovlivňuje chemické složení a aktivitu enzymů, jak dokazují změny v klíčivosti, rychlosti klíčení, obsahu sušiny, obsahu vody velikosti embrya a jeho částí včetně délky zárodečných kořenů. Výsledky potvrdily potřebu preferovat především ekologické certifikované osivo.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    ED - Physiology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specification of spring cereals seed growing in organic farming</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    60

  • Issue of the periodical within the volume

    9

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    18-20

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database