Influence of cereals seed provenance on the basic seed traits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002223" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002223 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/12:43884502
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen
Original language description
V práci se srovnávají tři provenience osiva: ekologické, konvenční nemořené a 2 provenience farmářského osiva u pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), ječmene setého (Hordeum vulgare L.), ovsa pluchatého (Avena sativa L.) a nahého (Avena nuda L.). Z výsledků vyplývá, že rozměry semen, embryí u jednotlivých proveniencí jsou prakticky stejné. Fyziologické vlastnosti semen se však liší. Provenience evidentně ovlivňuje chemické složení a aktivitu enzymů, jak dokazují změny v klíčivosti, rychlosti klíčení, obsahu sušiny, obsahu vody velikosti embrya a jeho částí včetně délky zárodečných kořenů. Výsledky potvrdily potřebu preferovat především ekologické certifikované osivo.
Czech name
Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen
Czech description
V práci se srovnávají tři provenience osiva: ekologické, konvenční nemořené a 2 provenience farmářského osiva u pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), ječmene setého (Hordeum vulgare L.), ovsa pluchatého (Avena sativa L.) a nahého (Avena nuda L.). Z výsledků vyplývá, že rozměry semen, embryí u jednotlivých proveniencí jsou prakticky stejné. Fyziologické vlastnosti semen se však liší. Provenience evidentně ovlivňuje chemické složení a aktivitu enzymů, jak dokazují změny v klíčivosti, rychlosti klíčení, obsahu sušiny, obsahu vody velikosti embrya a jeho částí včetně délky zárodečných kořenů. Výsledky potvrdily potřebu preferovat především ekologické certifikované osivo.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specification of spring cereals seed growing in organic farming</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
18-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—