The quality of the perennial forage and grass species at gradual harvest
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002658" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002658 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita víceletých pícnin a travních druhů při postupné sklizni
Original language description
V pokusu byl sledován nárůst produkce sušiny 6 travních druhů a odrůd v 1. seči v týdenních intervalech, změny v koncentraci živin a energie v 7 postupných odběrech od počátku května na stanovišti Hladké Životice. Jednalo se o tyto druhy, resp. odrůdy: (Dactylis glomerata L. ´Vega´, Festuca arundinacea L. ´Kora´, Festulolium ´Hykor´ and ´Hostyn´, Festuca pratensis L. ´Kolumbus´and Lolium perenne L. ´Kentaur´ (4n). Odrůdy Vega, Kolumbus a Kentaur jsou v sortimentu daných druhů odrůdami pozdními. V 2. roce sledování se výrazné sucho promítlo jak do nižšího výnosu, tak do kvality píce, zpravidla zhoršením parametrů, kromě koncentrace dusíkatých látek, který byl vyšší (stejná dávka hnojení a podstatně nižší výnos píce). Koncentrace dusíkatých látek (CP) vpíci u 1. odběru v roce 2011 v průměru druhů byla 180,9 g.kg-1 sušiny, vlákniny (CF) 201,1 g.kg-1 sušiny, NEL 7,09 MJ.kg-1 sušiny a stravitelnost organické hmoty (OMD ELOS) 85,0. V průběhu nárůstu klesala koncentrace CP o 15,9 g.kg-1 suši
Czech name
Kvalita víceletých pícnin a travních druhů při postupné sklizni
Czech description
V pokusu byl sledován nárůst produkce sušiny 6 travních druhů a odrůd v 1. seči v týdenních intervalech, změny v koncentraci živin a energie v 7 postupných odběrech od počátku května na stanovišti Hladké Životice. Jednalo se o tyto druhy, resp. odrůdy: (Dactylis glomerata L. ´Vega´, Festuca arundinacea L. ´Kora´, Festulolium ´Hykor´ and ´Hostyn´, Festuca pratensis L. ´Kolumbus´and Lolium perenne L. ´Kentaur´ (4n). Odrůdy Vega, Kolumbus a Kentaur jsou v sortimentu daných druhů odrůdami pozdními. V 2. roce sledování se výrazné sucho promítlo jak do nižšího výnosu, tak do kvality píce, zpravidla zhoršením parametrů, kromě koncentrace dusíkatých látek, který byl vyšší (stejná dávka hnojení a podstatně nižší výnos píce). Koncentrace dusíkatých látek (CP) vpíci u 1. odběru v roce 2011 v průměru druhů byla 180,9 g.kg-1 sušiny, vlákniny (CF) 201,1 g.kg-1 sušiny, NEL 7,09 MJ.kg-1 sušiny a stravitelnost organické hmoty (OMD ELOS) 85,0. V průběhu nárůstu klesala koncentrace CP o 15,9 g.kg-1 suši
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101C199" target="_blank" >QI101C199: Use of synergic effect of functional addition of grain to quality forage from permanent grasslands to increase competiveness of milk production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
12 věd.př.
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
102-107
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—