Optimization of using of pesticides against pests in system of integrated production of vegetable
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002701" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002701 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-139-7.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-139-7.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům v systému integrované produkce brukvovité zeleniny
Original language description
Metodika je určena zemědělcům a pěstitelům brukvovité zeleniny, zejména těm, kteří zeleninu pěstují v systému integrované produkce zeleniny. Metodika obsahuje informace a doporučení pro ochranu proti hlavním škůdcům brukvovité zeleniny potřebné pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky legislativy platné od roku 2014. Výběr prostředků ochrany proti cílovému škodlivému organismu je založen na zhodnocení ochranné lhůty účinné látky a na zhodnocení vedlejších účinků této látky na necílové organismy. Pro každou účinnou látku pesticidu a hodnocený druh zeleniny jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislosti na čase od termínu aplikace do sklizně. Podle údajů o degradaci reziduí pesticidů v brukvovité zelenině lze stanovovat akčníochranné lhůty pro nízkoreziduální nebo bezreziduální produkci zeleniny. Pro každou účinnou látku pesticidu povoleného v EU do brukvovité zeleniny, včetně potenciálních látek pro povolení v ČR, jsou uvedeny vedlejší účinky na přirozené ne
Czech name
Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům v systému integrované produkce brukvovité zeleniny
Czech description
Metodika je určena zemědělcům a pěstitelům brukvovité zeleniny, zejména těm, kteří zeleninu pěstují v systému integrované produkce zeleniny. Metodika obsahuje informace a doporučení pro ochranu proti hlavním škůdcům brukvovité zeleniny potřebné pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky legislativy platné od roku 2014. Výběr prostředků ochrany proti cílovému škodlivému organismu je založen na zhodnocení ochranné lhůty účinné látky a na zhodnocení vedlejších účinků této látky na necílové organismy. Pro každou účinnou látku pesticidu a hodnocený druh zeleniny jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislosti na čase od termínu aplikace do sklizně. Podle údajů o degradaci reziduí pesticidů v brukvovité zelenině lze stanovovat akčníochranné lhůty pro nízkoreziduální nebo bezreziduální produkci zeleniny. Pro každou účinnou látku pesticidu povoleného v EU do brukvovité zeleniny, včetně potenciálních látek pro povolení v ČR, jsou uvedeny vedlejší účinky na přirozené ne
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81292" target="_blank" >QH81292: Innovation of integrated pest management strategies in field vegetable production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-139-7
Regulation ID
SRS 057761/2013
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. SRS 057761/2013 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydala Státní rostlinolékařská správa Praha Smlouva o využití výsledku uživatelem č. 6/213 byla uzavřena s Zelinářskou unií Čech a Moravy, o.s., Krapkova 3, 779 00 Olomouc, IČ:7256555, dne 7.10.2013, zastoupenou Ing. Jaroslavem Zemanem, předsedou. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel
Economical parameters
Zvýšení podílu standardu komodit brukvovité zeleniny o 2,5% na 1/5 ploch v důsledku vyšší efektivnosti ochranných opatření, s očekávanými ročními přínosy u pěstitelů okolo 4mil. Kč. Lepší prodejnost zeleniny s garancí původu kvality a bezpečnosti produktů. Zvýšený zájem obchodních řetězců o produkci nízkoreziduální zeleniny. Vyšší garance zdravotní bezpečnosti zeleniny. Přínosy v ochraně životního prostředí v důsledku regulace rizikových pesticidů.
Certification body designation
Státní rostlinolékařská správa Praha, Česká republika
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů