Pressing of grage seed oil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002822" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002822 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/13:62021 RIV/00027031:_____/13:#0000345
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Lisování oleje z vinných jader
Original language description
Cílem metodiky je případným zájemcům o produkci vinného oleje poskytnout praktický náhled a technologické postupy, které musí být uplatněny tak, aby při produkci vinného oleje byl zachován maximální obsah biologicky aktivních látek. Vinná jádra, jež jsounedílnou součástí matolin po lisování vinných hroznů při výrobě vína, jsou zdrojem velmi cenných biologicky aktivních látek, vhodných mimo jiné pro lidskou spotřebu a výživu hospodářských zvířat. V české republice není v současné době lisování vinných jader za účelem produkce oleje příliš rozšířenou podnikatelskou aktivitou i z důvodu poměrně vysokých nákladů na jeho produkci a relativně nízkou výtěžnost. Metodika proto přináší podrobné informace o potenciální výtěžnosti olejů z vybraných odrůd révy vinné tak, aby si případný producent na základě jím disponovaným množstvím hroznů, matolin nebo již vyseparovaných jader mohl předem ověřit efektivitu svého podnikatelského záměru.
Czech name
Lisování oleje z vinných jader
Czech description
Cílem metodiky je případným zájemcům o produkci vinného oleje poskytnout praktický náhled a technologické postupy, které musí být uplatněny tak, aby při produkci vinného oleje byl zachován maximální obsah biologicky aktivních látek. Vinná jádra, jež jsounedílnou součástí matolin po lisování vinných hroznů při výrobě vína, jsou zdrojem velmi cenných biologicky aktivních látek, vhodných mimo jiné pro lidskou spotřebu a výživu hospodářských zvířat. V české republice není v současné době lisování vinných jader za účelem produkce oleje příliš rozšířenou podnikatelskou aktivitou i z důvodu poměrně vysokých nákladů na jeho produkci a relativně nízkou výtěžnost. Metodika proto přináší podrobné informace o potenciální výtěžnosti olejů z vybraných odrůd révy vinné tak, aby si případný producent na základě jím disponovaným množstvím hroznů, matolin nebo již vyseparovaných jader mohl předem ověřit efektivitu svého podnikatelského záměru.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Research on grape seed biologically active compounds extraction and utilization in order to improve a farm animal metabolism as a base for a proposal for the best available technique (BAT).</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-86884-77-6
Regulation ID
5/2013
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 5/2013 u uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Metodika je určena vinařským subjektům, zabývajících se možnostmi lisování oleje ze semen révy vinné. Vmetodice je popsána výlisnost oleje při lisování za studena u různých odrůd révy vinné a technologické možnosti jeho produkce.
Economical parameters
Metodika přináší nové informace možného využití vinných jader pro výrobu vinného oleje. Metodika je zaměřena zejména na větší vinařské subjekty, tzn. na cca 200 pěstitelů s výměrou nad 5 ha vinic s průměrnou výměrou 37 ha. U každého z pěstitelů lze získat po separaci a sušení cca 5 tun suchých jader určených na výrobu vinného oleje. Výlisnost olejů je dána odrůdovou odlišností. Při úvaze 5% výlisnosti by mohl jeden velký pěstitel vylisovat 250 litrů oleje a dosáhnout výnosu po odpočtu potřebných nákladůcca 150 tis. Kč / rok. Při zavedení metodiky do praxe alespoň u deseti procent z těchto podniků, lze výnos metodického postupu vyčíslit na hodnotu cca 1,5 mil. Kč ročně.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů