All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Pressing of grage seed oil

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F13%3A00002822" target="_blank" >RIV/00027006:_____/13:00002822 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41210/13:62021 RIV/00027031:_____/13:#0000345

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Lisování oleje z vinných jader

  • Original language description

    Cílem metodiky je případným zájemcům o produkci vinného oleje poskytnout praktický náhled a technologické postupy, které musí být uplatněny tak, aby při produkci vinného oleje byl zachován maximální obsah biologicky aktivních látek. Vinná jádra, jež jsounedílnou součástí matolin po lisování vinných hroznů při výrobě vína, jsou zdrojem velmi cenných biologicky aktivních látek, vhodných mimo jiné pro lidskou spotřebu a výživu hospodářských zvířat. V české republice není v současné době lisování vinných jader za účelem produkce oleje příliš rozšířenou podnikatelskou aktivitou i z důvodu poměrně vysokých nákladů na jeho produkci a relativně nízkou výtěžnost. Metodika proto přináší podrobné informace o potenciální výtěžnosti olejů z vybraných odrůd révy vinné tak, aby si případný producent na základě jím disponovaným množstvím hroznů, matolin nebo již vyseparovaných jader mohl předem ověřit efektivitu svého podnikatelského záměru.

  • Czech name

    Lisování oleje z vinných jader

  • Czech description

    Cílem metodiky je případným zájemcům o produkci vinného oleje poskytnout praktický náhled a technologické postupy, které musí být uplatněny tak, aby při produkci vinného oleje byl zachován maximální obsah biologicky aktivních látek. Vinná jádra, jež jsounedílnou součástí matolin po lisování vinných hroznů při výrobě vína, jsou zdrojem velmi cenných biologicky aktivních látek, vhodných mimo jiné pro lidskou spotřebu a výživu hospodářských zvířat. V české republice není v současné době lisování vinných jader za účelem produkce oleje příliš rozšířenou podnikatelskou aktivitou i z důvodu poměrně vysokých nákladů na jeho produkci a relativně nízkou výtěžnost. Metodika proto přináší podrobné informace o potenciální výtěžnosti olejů z vybraných odrůd révy vinné tak, aby si případný producent na základě jím disponovaným množstvím hroznů, matolin nebo již vyseparovaných jader mohl předem ověřit efektivitu svého podnikatelského záměru.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Research on grape seed biologically active compounds extraction and utilization in order to improve a farm animal metabolism as a base for a proposal for the best available technique (BAT).</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-86884-77-6

  • Regulation ID

    5/2013

  • Technical parameters

    Osvědčení pod č.j. 5/2013 u uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Metodika je určena vinařským subjektům, zabývajících se možnostmi lisování oleje ze semen révy vinné. Vmetodice je popsána výlisnost oleje při lisování za studena u různých odrůd révy vinné a technologické možnosti jeho produkce.

  • Economical parameters

    Metodika přináší nové informace možného využití vinných jader pro výrobu vinného oleje. Metodika je zaměřena zejména na větší vinařské subjekty, tzn. na cca 200 pěstitelů s výměrou nad 5 ha vinic s průměrnou výměrou 37 ha. U každého z pěstitelů lze získat po separaci a sušení cca 5 tun suchých jader určených na výrobu vinného oleje. Výlisnost olejů je dána odrůdovou odlišností. Při úvaze 5% výlisnosti by mohl jeden velký pěstitel vylisovat 250 litrů oleje a dosáhnout výnosu po odpočtu potřebných nákladůcca 150 tis. Kč / rok. Při zavedení metodiky do praxe alespoň u deseti procent z těchto podniků, lze výnos metodického postupu vyčíslit na hodnotu cca 1,5 mil. Kč ročně.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů