Rheological variability of starch in selected wheat cultivars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003823" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003823 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd
Original language description
Cílem práce bylo posoudit variabilitu reologických vlastností izolovaných škrobů u 6 vybraných odrůd ozimých pšenic s využitím systému Mixolab. Byla potvrzena odrůdová specifičnost reologických vlastností izolovaných škrobů i jejich vysoká homologie se škrobovou částí reologické křivky mouky a parametry hydratace u mouky (r = 0,60 – 0,93). Velmi zajímavý výsledek byl získán z korelací vybraných reologických parametrů škrobových izolátů (C1 a C3-C2) ke stabilitě těsta, jejichž vysoké záporné korelační koeficienty (-0,89 a -0,81) naznačovaly významný vliv vlastností škrobu na stabilitu těsta. Sledováním i těchto parametrů u škrobových izolátů tak může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi bílkovinným a škrobovým komplexem a efektivnějšímu vývoji odrůd se specifickou stabilitou těsta při hnětení.
Czech name
Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd
Czech description
Cílem práce bylo posoudit variabilitu reologických vlastností izolovaných škrobů u 6 vybraných odrůd ozimých pšenic s využitím systému Mixolab. Byla potvrzena odrůdová specifičnost reologických vlastností izolovaných škrobů i jejich vysoká homologie se škrobovou částí reologické křivky mouky a parametry hydratace u mouky (r = 0,60 – 0,93). Velmi zajímavý výsledek byl získán z korelací vybraných reologických parametrů škrobových izolátů (C1 a C3-C2) ke stabilitě těsta, jejichž vysoké záporné korelační koeficienty (-0,89 a -0,81) naznačovaly významný vliv vlastností škrobu na stabilitu těsta. Sledováním i těchto parametrů u škrobových izolátů tak může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi bílkovinným a škrobovým komplexem a efektivnějšímu vývoji odrůd se specifickou stabilitou těsta při hnětení.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
64
Issue of the periodical within the volume
12 věd.př.
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
472-476
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—