All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Rheological variability of starch in selected wheat cultivars

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003823" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003823 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd

  • Original language description

    Cílem práce bylo posoudit variabilitu reologických vlastností izolovaných škrobů u 6 vybraných odrůd ozimých pšenic s využitím systému Mixolab. Byla potvrzena odrůdová specifičnost reologických vlastností izolovaných škrobů i jejich vysoká homologie se škrobovou částí reologické křivky mouky a parametry hydratace u mouky (r = 0,60 – 0,93). Velmi zajímavý výsledek byl získán z korelací vybraných reologických parametrů škrobových izolátů (C1 a C3-C2) ke stabilitě těsta, jejichž vysoké záporné korelační koeficienty (-0,89 a -0,81) naznačovaly významný vliv vlastností škrobu na stabilitu těsta. Sledováním i těchto parametrů u škrobových izolátů tak může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi bílkovinným a škrobovým komplexem a efektivnějšímu vývoji odrůd se specifickou stabilitou těsta při hnětení.

  • Czech name

    Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd

  • Czech description

    Cílem práce bylo posoudit variabilitu reologických vlastností izolovaných škrobů u 6 vybraných odrůd ozimých pšenic s využitím systému Mixolab. Byla potvrzena odrůdová specifičnost reologických vlastností izolovaných škrobů i jejich vysoká homologie se škrobovou částí reologické křivky mouky a parametry hydratace u mouky (r = 0,60 – 0,93). Velmi zajímavý výsledek byl získán z korelací vybraných reologických parametrů škrobových izolátů (C1 a C3-C2) ke stabilitě těsta, jejichž vysoké záporné korelační koeficienty (-0,89 a -0,81) naznačovaly významný vliv vlastností škrobu na stabilitu těsta. Sledováním i těchto parametrů u škrobových izolátů tak může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi bílkovinným a škrobovým komplexem a efektivnějšímu vývoji odrůd se specifickou stabilitou těsta při hnětení.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    64

  • Issue of the periodical within the volume

    12 věd.př.

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    472-476

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database