All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities of reducing inputs risk elements from the agro-ecosystems to the food chain

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00004226" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00004226 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-235-6%20Metodika_NAZV_QJ1210211_s_obalkou.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-235-6%20Metodika_NAZV_QJ1210211_s_obalkou.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti snížení vstupu rizikových prvků z agroekosystémů do potravního řetězce

  • Original language description

    Předložená metodika podává základní informace o rizikových prvcích a jejich chování a mobilitě v agroekosystémech (půda, statková, minerální a organická hnojiva aplikovaná na zemědělské pozemky, dále v zrnu a slámě obilovin). Metodika charakterizuje způsoby vstupu rizikových prvků do potravního řetězce a faktory ovlivňující mobilitu rizikových prvků v půdě. Metodika navrhuje optimální pěstební technologii pro pěstování vybraných obilovin (pšenice, ječmen). Informace a data prezentované v metodice vycházejí z rozborů půd a rostlinných materiálů (zrno, sláma) získaných v dlouhodobých pokusech VÚRV, v.v.i. při rozdílných půdně-klimatických podmínkách a dále ze spolupráce se zemědělskými podniky ve východočeském regionu a dalších lokalitách v rámci celé České republiky. Uplatnění metodiky bude u subjektů hospodařících na orné půdě v konvenčním i ekologickém zemědělství, ve službách a v obchodní sféře pro zemědělství, v akreditovaných laboratořích, u zemědělských poradců i v poradenském systému MZe ČR apod. Předložené poznatky rovněž využijí pracovníci státní správy, studenti a pedagogové středních i vysokých škol, aj.

  • Czech name

    Možnosti snížení vstupu rizikových prvků z agroekosystémů do potravního řetězce

  • Czech description

    Předložená metodika podává základní informace o rizikových prvcích a jejich chování a mobilitě v agroekosystémech (půda, statková, minerální a organická hnojiva aplikovaná na zemědělské pozemky, dále v zrnu a slámě obilovin). Metodika charakterizuje způsoby vstupu rizikových prvků do potravního řetězce a faktory ovlivňující mobilitu rizikových prvků v půdě. Metodika navrhuje optimální pěstební technologii pro pěstování vybraných obilovin (pšenice, ječmen). Informace a data prezentované v metodice vycházejí z rozborů půd a rostlinných materiálů (zrno, sláma) získaných v dlouhodobých pokusech VÚRV, v.v.i. při rozdílných půdně-klimatických podmínkách a dále ze spolupráce se zemědělskými podniky ve východočeském regionu a dalších lokalitách v rámci celé České republiky. Uplatnění metodiky bude u subjektů hospodařících na orné půdě v konvenčním i ekologickém zemědělství, ve službách a v obchodní sféře pro zemědělství, v akreditovaných laboratořích, u zemědělských poradců i v poradenském systému MZe ČR apod. Předložené poznatky rovněž využijí pracovníci státní správy, studenti a pedagogové středních i vysokých škol, aj.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210211" target="_blank" >QJ1210211: Utilization of long-term fertilizer experiments for the determination of risk elements entry from agroecosystems into the food chain.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-7427-235-6

  • Regulation ID

    2806/2017-MZE-17221

  • Technical parameters

    Osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky pod č.j. 2806/2017-MZE-17221 vydalo Ministerstvo zemědělství ČR dne xxxx

  • Economical parameters

    Z odborného hlediska metodika v podstatě řeší minimalizaci vstupu rizikových prvků do půdy a následně do produktů sklízených za účelem výroby potravin nebo krmiv, a to z aplikovaných hnojiv nebo jiných látek obsahujících živiny, využitelných ve výživě rostlin. V zemědělské výrobě mohou vznikat náklady související s vápněním kyselých půd, nebo s udržováním optimálního stavu půdní organické hmoty, prostřednictvím čehož lze regulovat mobilitu rizikových prvků v půdě. Tyto agrotechnické operace jsou součástí správné zemědělské praxe a také požadavků týkajících se péče o zemědělskou půdu. Nezanedbatelnou součástí regulace vstupu rizikových prvků do potravního řetězce je výběr vhodných plodin (s ohledem na sklízený produkt). Obzvláště rizikovou skupinou plodin jsou brambory a většina dalších druhů zeleniny. Všechna agrotechnická a pěstitelská opatření jsou preventivním příspěvkem ve vztahu k zlepšování zdravotního stavu populace. Z toho důvodu je přímý benefit této předkládané metodiky těžko odhadnutelný.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů