Possibilities of reducing inputs risk elements from the agro-ecosystems to the food chain
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00004226" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00004226 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-235-6%20Metodika_NAZV_QJ1210211_s_obalkou.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-235-6%20Metodika_NAZV_QJ1210211_s_obalkou.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti snížení vstupu rizikových prvků z agroekosystémů do potravního řetězce
Original language description
Předložená metodika podává základní informace o rizikových prvcích a jejich chování a mobilitě v agroekosystémech (půda, statková, minerální a organická hnojiva aplikovaná na zemědělské pozemky, dále v zrnu a slámě obilovin). Metodika charakterizuje způsoby vstupu rizikových prvků do potravního řetězce a faktory ovlivňující mobilitu rizikových prvků v půdě. Metodika navrhuje optimální pěstební technologii pro pěstování vybraných obilovin (pšenice, ječmen). Informace a data prezentované v metodice vycházejí z rozborů půd a rostlinných materiálů (zrno, sláma) získaných v dlouhodobých pokusech VÚRV, v.v.i. při rozdílných půdně-klimatických podmínkách a dále ze spolupráce se zemědělskými podniky ve východočeském regionu a dalších lokalitách v rámci celé České republiky. Uplatnění metodiky bude u subjektů hospodařících na orné půdě v konvenčním i ekologickém zemědělství, ve službách a v obchodní sféře pro zemědělství, v akreditovaných laboratořích, u zemědělských poradců i v poradenském systému MZe ČR apod. Předložené poznatky rovněž využijí pracovníci státní správy, studenti a pedagogové středních i vysokých škol, aj.
Czech name
Možnosti snížení vstupu rizikových prvků z agroekosystémů do potravního řetězce
Czech description
Předložená metodika podává základní informace o rizikových prvcích a jejich chování a mobilitě v agroekosystémech (půda, statková, minerální a organická hnojiva aplikovaná na zemědělské pozemky, dále v zrnu a slámě obilovin). Metodika charakterizuje způsoby vstupu rizikových prvků do potravního řetězce a faktory ovlivňující mobilitu rizikových prvků v půdě. Metodika navrhuje optimální pěstební technologii pro pěstování vybraných obilovin (pšenice, ječmen). Informace a data prezentované v metodice vycházejí z rozborů půd a rostlinných materiálů (zrno, sláma) získaných v dlouhodobých pokusech VÚRV, v.v.i. při rozdílných půdně-klimatických podmínkách a dále ze spolupráce se zemědělskými podniky ve východočeském regionu a dalších lokalitách v rámci celé České republiky. Uplatnění metodiky bude u subjektů hospodařících na orné půdě v konvenčním i ekologickém zemědělství, ve službách a v obchodní sféře pro zemědělství, v akreditovaných laboratořích, u zemědělských poradců i v poradenském systému MZe ČR apod. Předložené poznatky rovněž využijí pracovníci státní správy, studenti a pedagogové středních i vysokých škol, aj.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210211" target="_blank" >QJ1210211: Utilization of long-term fertilizer experiments for the determination of risk elements entry from agroecosystems into the food chain.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-235-6
Regulation ID
2806/2017-MZE-17221
Technical parameters
Osvědčení o uznání uplatněné certifikované metodiky pod č.j. 2806/2017-MZE-17221 vydalo Ministerstvo zemědělství ČR dne xxxx
Economical parameters
Z odborného hlediska metodika v podstatě řeší minimalizaci vstupu rizikových prvků do půdy a následně do produktů sklízených za účelem výroby potravin nebo krmiv, a to z aplikovaných hnojiv nebo jiných látek obsahujících živiny, využitelných ve výživě rostlin. V zemědělské výrobě mohou vznikat náklady související s vápněním kyselých půd, nebo s udržováním optimálního stavu půdní organické hmoty, prostřednictvím čehož lze regulovat mobilitu rizikových prvků v půdě. Tyto agrotechnické operace jsou součástí správné zemědělské praxe a také požadavků týkajících se péče o zemědělskou půdu. Nezanedbatelnou součástí regulace vstupu rizikových prvků do potravního řetězce je výběr vhodných plodin (s ohledem na sklízený produkt). Obzvláště rizikovou skupinou plodin jsou brambory a většina dalších druhů zeleniny. Všechna agrotechnická a pěstitelská opatření jsou preventivním příspěvkem ve vztahu k zlepšování zdravotního stavu populace. Z toho důvodu je přímý benefit této předkládané metodiky těžko odhadnutelný.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů