Technology of three-stage control process of breding and propagation potato material eliminating the possibility of vertical spreding of latent infection of bacterial ring rot caused by quarantiane agent, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus bacterium.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00003990" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00003990 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologický postup třístupňové kontroly vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru eliminující možnost vertikálního šíření latentní infekce bakteriální kroužkovitosti bramboru, vyvolané karanténním činitelem, bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.
Original language description
Předmětem technologie je postup kontroly zahrnující třístupňové systematické testování a nakládání se všemi vstupními šlechtitelskými a množitelskými materiály, vyznačující se zvýšením pravděpodobnosti zachycení bakterie Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Tento technologický postup eliminace podezřelých materiálů předchází vlastnímu procesu šlechtění nových perspektivních konzumních a průmyslových odrůd bramboru a množení jednotlivých genotypů bramboru uchovávaných v tkáňových kulturách.
Czech name
Technologický postup třístupňové kontroly vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru eliminující možnost vertikálního šíření latentní infekce bakteriální kroužkovitosti bramboru, vyvolané karanténním činitelem, bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.
Czech description
Předmětem technologie je postup kontroly zahrnující třístupňové systematické testování a nakládání se všemi vstupními šlechtitelskými a množitelskými materiály, vyznačující se zvýšením pravděpodobnosti zachycení bakterie Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Tento technologický postup eliminace podezřelých materiálů předchází vlastnímu procesu šlechtění nových perspektivních konzumních a průmyslových odrůd bramboru a množení jednotlivých genotypů bramboru uchovávaných v tkáňových kulturách.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Reducing the risk of the occurrence of the causal agent of bacterial ring rot of potato in the breeding and propagation material.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
VÚRV-OT-02/2017
Numerical identification
VÚRV-OT-02/2017
Technical parameters
Vesa Velhartice, a.s., se sídlem Velhartice, 341 42 Kolínec
Economical parameters
Farmáři se obávají nakupovat sadbu z podniku s MRO minulostí a ze setrvačnosti odebírají sadbu z jiných firem. Pěstitelé a šlechtitelé pak obtížně hledají nové zákazníky. Zisk podniku při množení perspektivní odrůdy se odhaduje na cca 2400 tis. Kč/rok.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027006
Owner name
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—