All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Method for authentication Basmati type rice (Oryza sativa L.) using microsatellite lenght polymorphism

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004057" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004057 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-239-4_2017_Metodika%20pro%20rozlišení%20rýže%20(Oryza%20sativa%20L.)%20typu%20Basmati%20pomocí%20délkového%20polymorfismu%20mikrosatelitů.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-239-4_2017_Metodika%20pro%20rozlišení%20rýže%20(Oryza%20sativa%20L.)%20typu%20Basmati%20pomocí%20délkového%20polymorfismu%20mikrosatelitů.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika pro rozlišení rýže (Oryza sativa L.) typu Basmati pomocí délkového polymorfismu mikrosatelitů

  • Original language description

    Podstatou zkoušky je amplifikace úseků genomu obsahující daný mikrosatelitní lokus pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) se specifickými primery a následná analýza délky produktů. V laboratoři byl na několika rostlinných druzích ověřen postup analýzy délkového polymorfismu mikrosatelitů. Cílem metodiky bylo pro potřeby kontroly ověřit a sestavit soubor mikrosatelitních markerů použitelných pro jednoznačnou identifikaci vybraných typů rýže, především dlouhozrnných aromatických rýží typu Basmati.

  • Czech name

    Metodika pro rozlišení rýže (Oryza sativa L.) typu Basmati pomocí délkového polymorfismu mikrosatelitů

  • Czech description

    Podstatou zkoušky je amplifikace úseků genomu obsahující daný mikrosatelitní lokus pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) se specifickými primery a následná analýza délky produktů. V laboratoři byl na několika rostlinných druzích ověřen postup analýzy délkového polymorfismu mikrosatelitů. Cílem metodiky bylo pro potřeby kontroly ověřit a sestavit soubor mikrosatelitních markerů použitelných pro jednoznačnou identifikaci vybraných typů rýže, především dlouhozrnných aromatických rýží typu Basmati.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ISBN 978-80-7427-239-4

  • Regulation ID

    2/2017*

  • Technical parameters

    Osvědčení pod č.j. 2/2017* o uznání certifikované metodiky vydala dne 13.4.2017 Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 3/2017 uzavřená dne 9.3.2017 mezi stranami - Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a SZPI, Květná 15, 603 00 Brno, IČ: 75014149, DIČ: CZ75014149, zastoupený Ing. Martinem Klanicou, ústředním ředitelem,(uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc.tel. 233022424, e-mail: ovesna@vurv.cz ISBN 978-80-7427-239-4

  • Economical parameters

    Náklady na zavedení metodiky závisí na vybavení laboratoře. Pro laboratoř vybavenou pro analýzy DNA a fragmentační analýzu budou náklady představovat zakoupení primerů a zejména náklady na validaci metody (cca 100 tis. Kč). Uživatel pak je schopen nabídnout validovaný postup jako službu s ekonomickým dopadem. Hlavním přínosem je však možnost ochrany spotřebitele a trhu před falšováním potravin.

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 603 00 Brno

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů