Analysis of biotic factors of premature die-back of apricot and peach trees in orchards
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004949" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004949 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza biotických faktorů snížení životnosti a předčasného odumírání v produkčních sadech meruňky a broskvoně
Original language description
V letech 2014-2018 probíhal průzkum spektra příčinných biotických agens a abiotických faktorů zhoršeného zdravotního stavu a předčasného odumírání meruňky a broskvoně v produkčních sadech na několika lokalitách ČR. V rámci sledování byl mikrobiologicky analyzován zahraniční výchozí roubový materiál meruňky, který slouží k výrobě školkařských výpěstků pro tuzemské pěstitele. Z postižených stromů s více i méně zhoršeným zdravotním stavem byly v produkčních sadech v období dormance a vegetace z rostlinných pletiv meruňky opakovaně determinovány druhy Pseudomonas cichorii, P. flavescens, P. putida, P. syringae, P. viridiflava a z rostlinných pletiv broskvoní druh Xanthomonas campestris. V analyzovaných vzorcích nebyly determinovány původci houbových chorob peckovin. V roubovém materiálu meruňky původem z Francie byl determinován druh P. syringae. Hypersenzitivní reakce získaných kmenů byla s pozitivním výsledkem testována na rostlinách tabáku (Nicotiana tabacum L.). Patogenní vlastnosti vybraných izolátů byly ověřeny i na semenáčích třech genotypů meruňky. Ke zhoršení zdravotního stavu produkčních výsadeb přispívají abiotická poškození a poranění, zejména nešetrné provádění výchovného řezu a kultivace během vegetace s následkem poškození báze kmenů, vstupních bran pro další mikrobiální agens. Práce vznikla za finanční podpory MZe ČR, Institucionální projekt č. RO0418.
Czech name
Analýza biotických faktorů snížení životnosti a předčasného odumírání v produkčních sadech meruňky a broskvoně
Czech description
V letech 2014-2018 probíhal průzkum spektra příčinných biotických agens a abiotických faktorů zhoršeného zdravotního stavu a předčasného odumírání meruňky a broskvoně v produkčních sadech na několika lokalitách ČR. V rámci sledování byl mikrobiologicky analyzován zahraniční výchozí roubový materiál meruňky, který slouží k výrobě školkařských výpěstků pro tuzemské pěstitele. Z postižených stromů s více i méně zhoršeným zdravotním stavem byly v produkčních sadech v období dormance a vegetace z rostlinných pletiv meruňky opakovaně determinovány druhy Pseudomonas cichorii, P. flavescens, P. putida, P. syringae, P. viridiflava a z rostlinných pletiv broskvoní druh Xanthomonas campestris. V analyzovaných vzorcích nebyly determinovány původci houbových chorob peckovin. V roubovém materiálu meruňky původem z Francie byl determinován druh P. syringae. Hypersenzitivní reakce získaných kmenů byla s pozitivním výsledkem testována na rostlinách tabáku (Nicotiana tabacum L.). Patogenní vlastnosti vybraných izolátů byly ověřeny i na semenáčích třech genotypů meruňky. Ke zhoršení zdravotního stavu produkčních výsadeb přispívají abiotická poškození a poranění, zejména nešetrné provádění výchovného řezu a kultivace během vegetace s následkem poškození báze kmenů, vstupních bran pro další mikrobiální agens. Práce vznikla za finanční podpory MZe ČR, Institucionální projekt č. RO0418.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů