Guideline for identification of poppy varieties (Papaver somniferum L.) meeting the parameters of the guild standard Czech blue poppy using microsatellite markers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10146729" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10146729 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/20:81807
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika identifikace odrůd máků (Papaver somniferum L.) splňujících parametry cechovní normy Český modrý mák pomocí mikrosatelitních markerů
Original language description
Předmětem metodiky je postup pro určení potravinářských odrůd máku setého pěstovaných v ČR pro trh podle parametrů české cechovní normy Český modrý mák. Metodika je založena na analýze délkového polymorfismu sady mikrosatelitů (SSR - Simple Sequence Repeats). Postup je využitelný zkušebními laboratořemi v praxi pro kontrolu pravosti odrůd. Rovněž je možné metodiku využít pro skríning komodit ve spotřební síti. Metodika umožňuje, pomocí navrženého postupu, odlišit potravinářské odrůdy máku setého od jiných genotypů a odrůd. Sada generuje DNA profily, které jsou typické pro jednotlivé odrůdy. Podstatou postupu je amplifikace úseků genomu obsahující dané mikrosatelitní lokusy při použití specifických, fluorescenčně značených primerů a následná analýza délky produktů PCR. Metodika nově přináší unikátní soubor diagnostických SSR markerů, postup hodnocení a interpretace výsledků.
Czech name
Metodika identifikace odrůd máků (Papaver somniferum L.) splňujících parametry cechovní normy Český modrý mák pomocí mikrosatelitních markerů
Czech description
Předmětem metodiky je postup pro určení potravinářských odrůd máku setého pěstovaných v ČR pro trh podle parametrů české cechovní normy Český modrý mák. Metodika je založena na analýze délkového polymorfismu sady mikrosatelitů (SSR - Simple Sequence Repeats). Postup je využitelný zkušebními laboratořemi v praxi pro kontrolu pravosti odrůd. Rovněž je možné metodiku využít pro skríning komodit ve spotřební síti. Metodika umožňuje, pomocí navrženého postupu, odlišit potravinářské odrůdy máku setého od jiných genotypů a odrůd. Sada generuje DNA profily, které jsou typické pro jednotlivé odrůdy. Podstatou postupu je amplifikace úseků genomu obsahující dané mikrosatelitní lokusy při použití specifických, fluorescenčně značených primerů a následná analýza délky produktů PCR. Metodika nově přináší unikátní soubor diagnostických SSR markerů, postup hodnocení a interpretace výsledků.
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1720263" target="_blank" >QK1720263: Diagnostic methods for laboratory control of Papaver L. authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-318-6
Regulation ID
UKZUZ 017284/2020
Technical parameters
Osvědčení o uznání metodiky č.j. UKZUZ 017284/2020 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dne 28.1.2020. Smlouva o uplatnění metodiky č. 5/2019 byla uzavřena dne 7.11.2019 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a firmou PROGRAIN, Zia, s.r.o., Táborská 411/34, 140 00 Praha 4, IČ: 15271811, DIČ: CZ 15271811 zastoupenou RNDr. Janem Krausem (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., tel.: 233022424, e-mail: ovesna@vurv.cz ISBN 978-80-7427-318-6
Economical parameters
zvýšení bezpečnosti potravin, obrana proti celním únikům
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů