Anti-erosion technologies in potatoes breeding and their application in a wet year
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149378" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149378 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Protierozní technologie u brambor a jejich uplatnění ve vlhkém roce
Original language description
Důlkování a hrázkování patří k nejúčinnějším opatřením pro lepší zadržení vody ze srážek v hrůbcích a omezení vodní eroze. Za účelem snížení odtoku vody ze srážek do brázd jsme rozšířením hrůbků a zúžením nekolejové brázdy zvýšili záchytnou plochu pro zadržení vody. Širší hrůbky umožňují vytvoření větších důlků na jejich povrchu, tedy akumulačních prostor pro srážkovou vodu, která tak má delší dobu na zasáknutí. Ještě větší důlky s hrázkami jsou ve vymělčené nekolejové brázdě, čímž je možné zadržet velké množství vody. Osvědčilo se kypření povrchu hrůbků před nebo na začátku vzcházení brambor, při kterém dochází k rozrušení krusty na povrchu hrůbků zároveň k obnově důlků a hrázek v nekolejové brázdě. Vyvinutý kypřič Varior umožňuje spolu s kypřením aplikovat do kořenové zóny kapalná minerální hnojiva (popř. stimulátory růstu, biopreparáty apod.). Plně nevyřešeným problémem zůstává odtok vody v kolejové brázdě, kde jsme zkoušeli různé úpravy včetně důlkování a hrázkování. Vzhledem k tomu, že při intenzivních a opakovaných srážkách nad 20 mm nelze odtoku vody úpravou širších kolejových brázd zcela zabránit, zaměřili jsme se na zamezení odnosu půdy. V tomto směru je velmi perspektivní setí "protierozní" plodiny do kolejových brázd, která svými kořeny zpevní vytvořené hrázky a nadzemní biomasa zabrání odnosu půdy. Vliv úpravy tvaru hrůbků a brázd na dosažené výnosy hlíz jsme zjišťovali v poloprovozních pokusech. Z výsledků v minulých letech vyplývá, že důlkování a hrázkování se pozitivně projevilo zejména v sušších letech. Také v roce 2019 byl nejvyšší výnos hlíz dosažen u varianty s důlkováním a hrázkováním při sázení a s kypřením hrůbků při vzcházení spojené s obnovou důlků v nekolejové brázdě a dlátováním a hrázkováním v kolejové brázdě.
Czech name
Protierozní technologie u brambor a jejich uplatnění ve vlhkém roce
Czech description
Důlkování a hrázkování patří k nejúčinnějším opatřením pro lepší zadržení vody ze srážek v hrůbcích a omezení vodní eroze. Za účelem snížení odtoku vody ze srážek do brázd jsme rozšířením hrůbků a zúžením nekolejové brázdy zvýšili záchytnou plochu pro zadržení vody. Širší hrůbky umožňují vytvoření větších důlků na jejich povrchu, tedy akumulačních prostor pro srážkovou vodu, která tak má delší dobu na zasáknutí. Ještě větší důlky s hrázkami jsou ve vymělčené nekolejové brázdě, čímž je možné zadržet velké množství vody. Osvědčilo se kypření povrchu hrůbků před nebo na začátku vzcházení brambor, při kterém dochází k rozrušení krusty na povrchu hrůbků zároveň k obnově důlků a hrázek v nekolejové brázdě. Vyvinutý kypřič Varior umožňuje spolu s kypřením aplikovat do kořenové zóny kapalná minerální hnojiva (popř. stimulátory růstu, biopreparáty apod.). Plně nevyřešeným problémem zůstává odtok vody v kolejové brázdě, kde jsme zkoušeli různé úpravy včetně důlkování a hrázkování. Vzhledem k tomu, že při intenzivních a opakovaných srážkách nad 20 mm nelze odtoku vody úpravou širších kolejových brázd zcela zabránit, zaměřili jsme se na zamezení odnosu půdy. V tomto směru je velmi perspektivní setí "protierozní" plodiny do kolejových brázd, která svými kořeny zpevní vytvořené hrázky a nadzemní biomasa zabrání odnosu půdy. Vliv úpravy tvaru hrůbků a brázd na dosažené výnosy hlíz jsme zjišťovali v poloprovozních pokusech. Z výsledků v minulých letech vyplývá, že důlkování a hrázkování se pozitivně projevilo zejména v sušších letech. Také v roce 2019 byl nejvyšší výnos hlíz dosažen u varianty s důlkováním a hrázkováním při sázení a s kypřením hrůbků při vzcházení spojené s obnovou důlků v nekolejové brázdě a dlátováním a hrázkováním v kolejové brázdě.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů