Turnip yellows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149433" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149433 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Virová žloutenka vodnice
Original language description
Virus žloutenky vodnice, jako významný patogen řepky, je na území České republiky poměrně novým problémem. Infekce způsobená tímto virem je významným, limitujícím faktorem při pěstování řepky ozimé. Poprvé byl jeho výskyt ve větší míře v porostu řepky nalezen v roce 2016, kdy také došlo k silnému přemnožení hlavního přenašeče - mšice broskvoňové. Tato metodika shrnuje současné poznatky o uvedené chorobě, zaměřuje se na popis, původce, symptomy, výskyt, hostitelský okruh, přenašeče i na možnosti ochrany. Součástí metodiky jsou také diagnostické postupy pomocí sérologické metody DAS - ELISA a molekulární metody RT - PCR. Metodika může sloužit široké zemědělské veřejnosti jako klíč k určení významného řepkového patogenu i jako návod, jak minimalizovat negativní dopady virové infekce řepkového porostu.
Czech name
Virová žloutenka vodnice
Czech description
Virus žloutenky vodnice, jako významný patogen řepky, je na území České republiky poměrně novým problémem. Infekce způsobená tímto virem je významným, limitujícím faktorem při pěstování řepky ozimé. Poprvé byl jeho výskyt ve větší míře v porostu řepky nalezen v roce 2016, kdy také došlo k silnému přemnožení hlavního přenašeče - mšice broskvoňové. Tato metodika shrnuje současné poznatky o uvedené chorobě, zaměřuje se na popis, původce, symptomy, výskyt, hostitelský okruh, přenašeče i na možnosti ochrany. Součástí metodiky jsou také diagnostické postupy pomocí sérologické metody DAS - ELISA a molekulární metody RT - PCR. Metodika může sloužit široké zemědělské veřejnosti jako klíč k určení významného řepkového patogenu i jako návod, jak minimalizovat negativní dopady virové infekce řepkového porostu.
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7427-337-7
Regulation ID
UKZUZ 232912/2020
Technical parameters
Osvědčení o uznání metodiky č.j. UKZUZ 232912/2020 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno dne 29.12.2020. Smlouva o uplatnění metodiky č. 6/2020 byla uzavřena dne 3.11.2020 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a OSEVA vývoj a výzkum, s.r.o., Hamerská 698, 756 54 Zubří, IČ: 26791251, DIČ: CZ26791251 zastoupený Mgr. Viktorem Vrbovským DiS. (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. František Brožík., pověřen řízením. Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Lucie Slavíková, tel.: 233 022 492, e-mail: slavikova@vurv.cz ISBN: 978-80-7427-337-7
Economical parameters
Hlavní ekonomický přínos spočívá v minimalizaci negativních dopadů virové infekce na porosty řepky ozimé. Přesné dopady infekce virem žloutenky vodnice nejsou doposud vyčíslené, ale odhadují se průměrně v rozmezí 10 – 15 %. Řepka ozimá patří mezi intenzivně pěstované plodiny a při dobré úrovni agrotechniky, výživy a ochrany je schopná dosahovat výnosu na úrovni 3 t z hektaru. Při současných výkupních cenách, které se pohybují kolem 10 000 Kč za 1 tunu, se při výnosovém propadu jedná o 3 000 Kč z 1 hektaru. Při zohlednění celkové výměry řepky pěstované na ploše 400 tisících hektarech se jedná o částku 1200 mil. Kč. A tato částka odpovídá pouze výnosové ztrátě na úrovní 10 %. K dalším ztrátám dochází v důsledku nižší olejnatosti a vyššímu obsahu nežádoucí kyseliny erukové.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů