Risks of growing tomatoes in hydroponic culture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10149583" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10149583 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rizika pěstování rajčete v hydroponické kultuře
Original language description
Zdravá sadba - pravokořenná nebo roubovaná - je základním předpokladem pro úspěch pěstitelů rajčete v hydroponické kultuře. Zdravé sadby lze docílit výsevem certifikovaného osiva konkrétní odrůdy s deklarovaným původem, u kterého je testováním garantováno, že uvnitř není infikováno a na povrchu není kontaminováno žádným patogenem. Násobné riziko pro vznik infekce představuje příprava roubované sadby, kdy je nutné vedle garance zdravého osiva obou výchozích množitelských materiálů zabezpečit sterilitu podmínek během procesu roubování a zamezit horizontálnímu přenosu potenciální infekce při řezu rostlinami a přikládání roubu na podnož. Zvláštní riziko představuje infekce karanténními bakteriemi Clavibacter michiganensis (Cm), původce cévního vadnutí rajčete a Ralstonia solanacearum (Rs), původce hnědé hniloby rajčete. Mezi nekrogenní patogeny přenosné osivem patří původce bakteriální skvrnitosti rajčete, karanténní bakterie Xanthomonas vesicatoria a bakteriální tečkovitosti rajčete, Pseudomonas syringae pv. tomato. Jejich škodlivost v polních podmínkách je sice nižší v porovnání s cévními patogeny Cm a Rs, význam obou chorob ale narůstá v teplotně a vlhkostně příznivých skleníkových podmínkách. Možnosti šíření a přežívání konkrétního patogenu jsou určující při volbě preventivních a následných opatření v případě, že dojde k jeho výskytu. Při zakládání porostu skleníkové kultury je nutné brát zřetel na infekční rizika spojená s výrobou nebo nákupem sadby. Preventivní testování osiva a nakupované sadby výrazně sníží ekonomická rizika spojená s následnými mimořádnými rostlinolékařskými opatřeními a likvidací porostu.
Czech name
Rizika pěstování rajčete v hydroponické kultuře
Czech description
Zdravá sadba - pravokořenná nebo roubovaná - je základním předpokladem pro úspěch pěstitelů rajčete v hydroponické kultuře. Zdravé sadby lze docílit výsevem certifikovaného osiva konkrétní odrůdy s deklarovaným původem, u kterého je testováním garantováno, že uvnitř není infikováno a na povrchu není kontaminováno žádným patogenem. Násobné riziko pro vznik infekce představuje příprava roubované sadby, kdy je nutné vedle garance zdravého osiva obou výchozích množitelských materiálů zabezpečit sterilitu podmínek během procesu roubování a zamezit horizontálnímu přenosu potenciální infekce při řezu rostlinami a přikládání roubu na podnož. Zvláštní riziko představuje infekce karanténními bakteriemi Clavibacter michiganensis (Cm), původce cévního vadnutí rajčete a Ralstonia solanacearum (Rs), původce hnědé hniloby rajčete. Mezi nekrogenní patogeny přenosné osivem patří původce bakteriální skvrnitosti rajčete, karanténní bakterie Xanthomonas vesicatoria a bakteriální tečkovitosti rajčete, Pseudomonas syringae pv. tomato. Jejich škodlivost v polních podmínkách je sice nižší v porovnání s cévními patogeny Cm a Rs, význam obou chorob ale narůstá v teplotně a vlhkostně příznivých skleníkových podmínkách. Možnosti šíření a přežívání konkrétního patogenu jsou určující při volbě preventivních a následných opatření v případě, že dojde k jeho výskytu. Při zakládání porostu skleníkové kultury je nutné brát zřetel na infekční rizika spojená s výrobou nebo nákupem sadby. Preventivní testování osiva a nakupované sadby výrazně sníží ekonomická rizika spojená s následnými mimořádnými rostlinolékařskými opatřeními a likvidací porostu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů