Nutritional and bioactive components in sprouted seed of selected crop species
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174407" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174407 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin
Original language description
U naklíčených semen 15 druhů plodin byl hodnocen obsah celkových bílkovin, obsah celkových fenolických látek, antioxidační aktivita a obsah vybraných fenolických látek. U naklíčených semen luštěnin a brukvovité zeleniny byl zaznamenán nárůst obsahu celkových bílkovin v rozmezí od 0,03 % do 5,86 % sušiny ve srovnání s nenaklíčenými semeny. Chromatografická separace po extrakci zkoumaných analytů vedla k identifikaci a kvantifikaci osmi typů flavonoidů. Klíčení mělo za následek podstatné zvýšení všech flavonoidů zjištěných ve většině vzorků. U vzorků pohanka bio, sójových bobů a rukoly byl zaznamenán nejvyšší nárůst obsahu celkových fenolických látek (2,18 % až 3,41 % v sušině) po naklíčení. Ze všech provedených analýz je zřejmé, že klíčení má pozitivní vliv na jedlá semena a zrna. Výsledky této studie prokázaly, že klíčení lze použít jako efektivní a přirozenou techniku ke zvýšení nutriční hodnoty a bioaktivních složek jedlých semen.
Czech name
Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin
Czech description
U naklíčených semen 15 druhů plodin byl hodnocen obsah celkových bílkovin, obsah celkových fenolických látek, antioxidační aktivita a obsah vybraných fenolických látek. U naklíčených semen luštěnin a brukvovité zeleniny byl zaznamenán nárůst obsahu celkových bílkovin v rozmezí od 0,03 % do 5,86 % sušiny ve srovnání s nenaklíčenými semeny. Chromatografická separace po extrakci zkoumaných analytů vedla k identifikaci a kvantifikaci osmi typů flavonoidů. Klíčení mělo za následek podstatné zvýšení všech flavonoidů zjištěných ve většině vzorků. U vzorků pohanka bio, sójových bobů a rukoly byl zaznamenán nejvyšší nárůst obsahu celkových fenolických látek (2,18 % až 3,41 % v sušině) po naklíčení. Ze všech provedených analýz je zřejmé, že klíčení má pozitivní vliv na jedlá semena a zrna. Výsledky této studie prokázaly, že klíčení lze použít jako efektivní a přirozenou techniku ke zvýšení nutriční hodnoty a bioaktivních složek jedlých semen.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
12/2021
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
639-646
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—