All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutritional and bioactive components in sprouted seed of selected crop species

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174407" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174407 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin

  • Original language description

    U naklíčených semen 15 druhů plodin byl hodnocen obsah celkových bílkovin, obsah celkových fenolických látek, antioxidační aktivita a obsah vybraných fenolických látek. U naklíčených semen luštěnin a brukvovité zeleniny byl zaznamenán nárůst obsahu celkových bílkovin v rozmezí od 0,03 % do 5,86 % sušiny ve srovnání s nenaklíčenými semeny. Chromatografická separace po extrakci zkoumaných analytů vedla k identifikaci a kvantifikaci osmi typů flavonoidů. Klíčení mělo za následek podstatné zvýšení všech flavonoidů zjištěných ve většině vzorků. U vzorků pohanka bio, sójových bobů a rukoly byl zaznamenán nejvyšší nárůst obsahu celkových fenolických látek (2,18 % až 3,41 % v sušině) po naklíčení. Ze všech provedených analýz je zřejmé, že klíčení má pozitivní vliv na jedlá semena a zrna. Výsledky této studie prokázaly, že klíčení lze použít jako efektivní a přirozenou techniku ke zvýšení nutriční hodnoty a bioaktivních složek jedlých semen.

  • Czech name

    Nutriční a bioaktivní látky v naklíčených semenech vybraných druhů plodin

  • Czech description

    U naklíčených semen 15 druhů plodin byl hodnocen obsah celkových bílkovin, obsah celkových fenolických látek, antioxidační aktivita a obsah vybraných fenolických látek. U naklíčených semen luštěnin a brukvovité zeleniny byl zaznamenán nárůst obsahu celkových bílkovin v rozmezí od 0,03 % do 5,86 % sušiny ve srovnání s nenaklíčenými semeny. Chromatografická separace po extrakci zkoumaných analytů vedla k identifikaci a kvantifikaci osmi typů flavonoidů. Klíčení mělo za následek podstatné zvýšení všech flavonoidů zjištěných ve většině vzorků. U vzorků pohanka bio, sójových bobů a rukoly byl zaznamenán nejvyšší nárůst obsahu celkových fenolických látek (2,18 % až 3,41 % v sušině) po naklíčení. Ze všech provedených analýz je zřejmé, že klíčení má pozitivní vliv na jedlá semena a zrna. Výsledky této studie prokázaly, že klíčení lze použít jako efektivní a přirozenou techniku ke zvýšení nutriční hodnoty a bioaktivních složek jedlých semen.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    69

  • Issue of the periodical within the volume

    12/2021

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    639-646

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database