All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assessment of morphological traits and seed protein content in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes cultivated in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174413" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174413 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení morfologických znaků a obsahu proteinu u genotypů quinoi (Chenopodium quinoa Willd.) pěstovaných v České republice

  • Original language description

    Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) je pseudoobilovina, která byla domestikována v horské oblasti And před přibližně 7 tisíci lety. Produkce i spotřeba semen quinoy aktuálně zaznamenává nárůst díky vysoké adaptabilitě rostlin k různým podmínkám, a také díky výborné nutriční hodnotě semen. Quinoa je ceněna i díky kvalitním bílkovinám v semenech, jejichž obsah se pohybuje v rozmezí 7–22 %. V letech 2018 a 2019 bylo na pozemcích Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze pěstováno celkem 37 genotypů quinoy s různým geografickým původem, jakožto jeden z prvních pokusů pro získání primárních dat o pěstování quinoy v klimatických podmínkách České republiky. V této studii byl obsah hrubého proteinu stanoven pomocí Kjeldahlovy mineralizační metody a přepočítán pomocí převodního faktoru 6,25. Rostliny byly hodnoceny pomocí mezinárodních deskriptorů – výška rostlin, délka květenství a hmotnost tisíce semen (HTS). Obsah hrubého proteinu se pohyboval v rozmezí 15,07–19,93 %. Statistická analýza nepotvrdila významný rozdíl mezi průměrnými obsahy hrubého proteinu mezi lety 2018 a 2019. Hodnota HTS se pohybovala v rozmezí 1,17–2,74 g. Po porovnání průměrných hodnot HTS v roce 2018 a 2019 výsledky ukázaly, že v těchto letech se mezi hodnotami HTS vyskytovaly statisticky významné rozdíly. Podobně byla analyzována také výška rostlin, jejíž hodnota se pohybovala mezi 96,5–134 cm. I zde se ukázaly statisticky významné rozdíly mezi lety 2018 a 2019. Střední hodnota korelace byla pozorována mezi výškou rostliny a délkou květenství. Jasná korelace nebyla prokázaná mezi obsahem proteinu a dalšími znaky jako jsou HTS, výška rostliny nebo délka květenství. Závěrem lez říct, že rozdíly mezi HTS a výškou rostlin v pozorovaných letech mohou být ovlivněny podmínkami pěstování v daném roce. Pro celkové pochopení různých vlivů na nutriční kvalitu quinoy je však třeba získat větší množství dat.

  • Czech name

    Hodnocení morfologických znaků a obsahu proteinu u genotypů quinoi (Chenopodium quinoa Willd.) pěstovaných v České republice

  • Czech description

    Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) je pseudoobilovina, která byla domestikována v horské oblasti And před přibližně 7 tisíci lety. Produkce i spotřeba semen quinoy aktuálně zaznamenává nárůst díky vysoké adaptabilitě rostlin k různým podmínkám, a také díky výborné nutriční hodnotě semen. Quinoa je ceněna i díky kvalitním bílkovinám v semenech, jejichž obsah se pohybuje v rozmezí 7–22 %. V letech 2018 a 2019 bylo na pozemcích Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze pěstováno celkem 37 genotypů quinoy s různým geografickým původem, jakožto jeden z prvních pokusů pro získání primárních dat o pěstování quinoy v klimatických podmínkách České republiky. V této studii byl obsah hrubého proteinu stanoven pomocí Kjeldahlovy mineralizační metody a přepočítán pomocí převodního faktoru 6,25. Rostliny byly hodnoceny pomocí mezinárodních deskriptorů – výška rostlin, délka květenství a hmotnost tisíce semen (HTS). Obsah hrubého proteinu se pohyboval v rozmezí 15,07–19,93 %. Statistická analýza nepotvrdila významný rozdíl mezi průměrnými obsahy hrubého proteinu mezi lety 2018 a 2019. Hodnota HTS se pohybovala v rozmezí 1,17–2,74 g. Po porovnání průměrných hodnot HTS v roce 2018 a 2019 výsledky ukázaly, že v těchto letech se mezi hodnotami HTS vyskytovaly statisticky významné rozdíly. Podobně byla analyzována také výška rostlin, jejíž hodnota se pohybovala mezi 96,5–134 cm. I zde se ukázaly statisticky významné rozdíly mezi lety 2018 a 2019. Střední hodnota korelace byla pozorována mezi výškou rostliny a délkou květenství. Jasná korelace nebyla prokázaná mezi obsahem proteinu a dalšími znaky jako jsou HTS, výška rostliny nebo délka květenství. Závěrem lez říct, že rozdíly mezi HTS a výškou rostlin v pozorovaných letech mohou být ovlivněny podmínkami pěstování v daném roce. Pro celkové pochopení různých vlivů na nutriční kvalitu quinoy je však třeba získat větší množství dat.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů