Water use efficiency of wheat in years 2018-2021 with different precipitation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174500" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174500 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Efektivnost využití vody u pšenice ve srážkově odlišných letech 2018-2021
Original language description
V polním pokusu byl porovnán výnos a efektivnost využití vody (WUE) pro tvorbu výnosu zrna odrůd ozimé pšenice a pšenice špaldy nebo jednozrnky ve srážkově odlišných letech 2018-2021. V tomto pokusu byl dále sledován vliv doplňkové závlahy a navozeného sucha. Spotřeba vody byla vypočtena jako rozdíl obsahu vody v půdě mezi počátkem jarní regenerace (1. března) a zralostí plus objem vody dodané formou srážek a závlahy. Průměrná hodnota WUE u pšenic v letech 2018-2021 činila 2,17 g, 1,75 g, 2,44 g a 2,30 g zrna/l vody. Vyšší WUE v letech 2020 a 2021 odpovídalo vyšším výnosům ve srovnání se suchými ročníky 2018 a 2019. Závlaha v průměru čtyř let snížila WUE oproti kontrole z 2,17 g/l na 1,67 g/l. Nedostatek vody ve fázi zrání WUE v některých letech zvyšoval, v jiných snižoval (1,36-2,21 g/l) při současném výrazném snížení výnosů. WUE špaldy a jednozrnky bylo výrazně nižší (0,72 g/l) v důsledku nízkých výnosů při podobné spotřebě vody.
Czech name
Efektivnost využití vody u pšenice ve srážkově odlišných letech 2018-2021
Czech description
V polním pokusu byl porovnán výnos a efektivnost využití vody (WUE) pro tvorbu výnosu zrna odrůd ozimé pšenice a pšenice špaldy nebo jednozrnky ve srážkově odlišných letech 2018-2021. V tomto pokusu byl dále sledován vliv doplňkové závlahy a navozeného sucha. Spotřeba vody byla vypočtena jako rozdíl obsahu vody v půdě mezi počátkem jarní regenerace (1. března) a zralostí plus objem vody dodané formou srážek a závlahy. Průměrná hodnota WUE u pšenic v letech 2018-2021 činila 2,17 g, 1,75 g, 2,44 g a 2,30 g zrna/l vody. Vyšší WUE v letech 2020 a 2021 odpovídalo vyšším výnosům ve srovnání se suchými ročníky 2018 a 2019. Závlaha v průměru čtyř let snížila WUE oproti kontrole z 2,17 g/l na 1,67 g/l. Nedostatek vody ve fázi zrání WUE v některých letech zvyšoval, v jiných snižoval (1,36-2,21 g/l) při současném výrazném snížení výnosů. WUE špaldy a jednozrnky bylo výrazně nižší (0,72 g/l) v důsledku nízkých výnosů při podobné spotřebě vody.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910041" target="_blank" >QK1910041: Imaging methods for automatic phenotyping in wheat breeding for resistance to biotic and abiotic stresses</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
12/2021
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
375-381
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—