Effect of different methods of potatoes fertilization by nitrogen on tuber yield and nitrogen use by plants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174503" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174503 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60109807:_____/21:N0000064
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv různých způsobů hnojení brambor dusíkem na výnos hlíz a využití N rostlinami
Original language description
V letech 2019-21 byly v polním pokusu s bramborami v technologii odkameňování testovány různé úpravy tvaru hrůbků a aplikace hnojiv. Pokus byl realizován na stanovišti ve Valečově (BVO, 460 m n.m., srážky 632 mm za rok, prům. roční teplota 7,4oC). Porovnávané tvary hrůbků: (i) mírně miskovitý, (ii) s důlky na vrcholu hrůbků a v nekolejové brázdě (iii) obnovou důlků v brázdě a kypřením povrchu hrůbků před/při vzcházení porostu. Vliv různých úprav hrůbků a aplikace hnojiv na výnos hlíz a využití dusíku z hnojiv byl sledován v maloparcelkovém pokusu s hnojivy značenými izotopem 15N. Hnojiva byla aplikována při sázení (100 kg N/ha) nebo ve dvou dávkách: při sázení a před vzejitím porostu (70 + 30 kg N/ha). Ve všech letech byly dosaženy vyšší výnosy při důlkování a hrázkování vrcholu hrůbků a nekolejové brázdy než v hrůbcích bez úpravy. Nejvyšší výnosy hlíz (60,1, 73,6 a 69,8 t/ha jednotlivých letech) byly zjištěny u varianty s přihnojením do kořenové zóny rostlin při kypření. V letech 2019 a 2020 byl u této varianty zaznamenán i nejvyšší celkový odběr dusíku rostlinami (286,3 a 227,2 kg N/ha) a využití dusíku z hnojiv (66,0 a 63,0 %) rostlinami brambor.
Czech name
Vliv různých způsobů hnojení brambor dusíkem na výnos hlíz a využití N rostlinami
Czech description
V letech 2019-21 byly v polním pokusu s bramborami v technologii odkameňování testovány různé úpravy tvaru hrůbků a aplikace hnojiv. Pokus byl realizován na stanovišti ve Valečově (BVO, 460 m n.m., srážky 632 mm za rok, prům. roční teplota 7,4oC). Porovnávané tvary hrůbků: (i) mírně miskovitý, (ii) s důlky na vrcholu hrůbků a v nekolejové brázdě (iii) obnovou důlků v brázdě a kypřením povrchu hrůbků před/při vzcházení porostu. Vliv různých úprav hrůbků a aplikace hnojiv na výnos hlíz a využití dusíku z hnojiv byl sledován v maloparcelkovém pokusu s hnojivy značenými izotopem 15N. Hnojiva byla aplikována při sázení (100 kg N/ha) nebo ve dvou dávkách: při sázení a před vzejitím porostu (70 + 30 kg N/ha). Ve všech letech byly dosaženy vyšší výnosy při důlkování a hrázkování vrcholu hrůbků a nekolejové brázdy než v hrůbcích bez úpravy. Nejvyšší výnosy hlíz (60,1, 73,6 a 69,8 t/ha jednotlivých letech) byly zjištěny u varianty s přihnojením do kořenové zóny rostlin při kypření. V letech 2019 a 2020 byl u této varianty zaznamenán i nejvyšší celkový odběr dusíku rostlinami (286,3 a 227,2 kg N/ha) a využití dusíku z hnojiv (66,0 a 63,0 %) rostlinami brambor.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
12/2021
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
471-478
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—