Effect of soil tilage on nutrient availability
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174506" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174506 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005720009&local_base=SKC" target="_blank" >https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005720009&local_base=SKC</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zpracování půdy na přijatelnost živin
Original language description
Na pozemcích VÚRV v Praze - Ruzyni probíhá od roku 1995 polní pokus na hnědozemi, kde jsou uplatňovány různé technologie zpracování půdy - orba (20 cm), minimální zpracování (do 10 cm) a bez zpracování. V různých hloubkách půdního profilu (0-2 cm, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-30 cm) byly porovnávány obsahy živin (P, K, Mg a Ca). Nejvyšší obsahy živin u minimálního zpracování a bez zpracování byly, s výjimkou Ca, zjištěny ve vrchních vrstvách půdního profilu 0-2 cm a 0-10 cm, zatímco v nižších vrstvách se obsahy živin snižují. Naopak obsahy Ca jsou nejnižší v povrchové vrstvě půdy a s hloubkou půdního profilu se zvyšují vzhledem k postupnému vymývání Ca z půdního profilu. Obsahy živin se v průběhu dlouhodobého pokusu v povrchové vrstvě u bezorebných technologií stále zvyšovaly, proto byly dávky živin postupně snižovány, zejména po suchých letech s nižšími výnosy pěstovaných plodin. Z výsledků vyplývá, že při používání bezorebných technologií nejsou dostačující běžně prováděné AZP, ale je nutné zjistit koncentraci živin (zejména K) v povrchové vrstvě půdy.
Czech name
Vliv zpracování půdy na přijatelnost živin
Czech description
Na pozemcích VÚRV v Praze - Ruzyni probíhá od roku 1995 polní pokus na hnědozemi, kde jsou uplatňovány různé technologie zpracování půdy - orba (20 cm), minimální zpracování (do 10 cm) a bez zpracování. V různých hloubkách půdního profilu (0-2 cm, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-30 cm) byly porovnávány obsahy živin (P, K, Mg a Ca). Nejvyšší obsahy živin u minimálního zpracování a bez zpracování byly, s výjimkou Ca, zjištěny ve vrchních vrstvách půdního profilu 0-2 cm a 0-10 cm, zatímco v nižších vrstvách se obsahy živin snižují. Naopak obsahy Ca jsou nejnižší v povrchové vrstvě půdy a s hloubkou půdního profilu se zvyšují vzhledem k postupnému vymývání Ca z půdního profilu. Obsahy živin se v průběhu dlouhodobého pokusu v povrchové vrstvě u bezorebných technologií stále zvyšovaly, proto byly dávky živin postupně snižovány, zejména po suchých letech s nižšími výnosy pěstovaných plodin. Z výsledků vyplývá, že při používání bezorebných technologií nejsou dostačující běžně prováděné AZP, ale je nutné zjistit koncentraci živin (zejména K) v povrchové vrstvě půdy.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020155" target="_blank" >QK21020155: Nutrient and organic matter management tool</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
69
Issue of the periodical within the volume
12/2021
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
511-517
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—