All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of risks of voles and other rodents on sugar beet and other crops

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174556" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174556 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/308-314.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/308-314.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání ekonomických a epidemiologických rizik působených hraboši a dalšími hlodavci na cukrovce a jiných plodinách

  • Original language description

    Tato práce popisuje přehled rizik, která představují pro cukrovou řepu a další plodiny škodliví hlodavci na poli a ve skladech. Tradičně jsou škodliví hlodavci klasifikováni do dvou odlišných skupin: buď jako zemědělští (hraboši, myšice apod.) nebo hygieničtí škůdci (myši, krysy, potkani). Práce poskytuje přehled literatury a porovnání rizik působených hrabošem vs. myší, krysou a potkanem, která ukazují, že hraboši působí škody nejen žírem, ale i tím, že jsou významnými přenašeči řady patogenů medicinálního a veterinárního významu jako např. Anaplasma, Bartonella, Borrelia, Coxiella, Francisella, Rickettsia, Salmonella, Leptospira sp. Proto by tradiční vnímání hraboše jako převážně ekonomického škůdce mělo být přehodnoceno. Hygienický a medicinální aspekt škodlivosti hrabošů má celospolečenský význam, což by mělo být promítnuto do hodnocení rizik a do schvalování pesticidních nástrahových přípravků a metod hubení.

  • Czech name

    Porovnání ekonomických a epidemiologických rizik působených hraboši a dalšími hlodavci na cukrovce a jiných plodinách

  • Czech description

    Tato práce popisuje přehled rizik, která představují pro cukrovou řepu a další plodiny škodliví hlodavci na poli a ve skladech. Tradičně jsou škodliví hlodavci klasifikováni do dvou odlišných skupin: buď jako zemědělští (hraboši, myšice apod.) nebo hygieničtí škůdci (myši, krysy, potkani). Práce poskytuje přehled literatury a porovnání rizik působených hrabošem vs. myší, krysou a potkanem, která ukazují, že hraboši působí škody nejen žírem, ale i tím, že jsou významnými přenašeči řady patogenů medicinálního a veterinárního významu jako např. Anaplasma, Bartonella, Borrelia, Coxiella, Francisella, Rickettsia, Salmonella, Leptospira sp. Proto by tradiční vnímání hraboše jako převážně ekonomického škůdce mělo být přehodnoceno. Hygienický a medicinální aspekt škodlivosti hrabošů má celospolečenský význam, což by mělo být promítnuto do hodnocení rizik a do schvalování pesticidních nástrahových přípravků a metod hubení.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    137

  • Issue of the periodical within the volume

    9-10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    308-314

  • UT code for WoS article

    000710284200003

  • EID of the result in the Scopus database