Benefits and risks of hoeing of the field crops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175031" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přínosy a rizika plečkování polních plodin
Original language description
Poznatky z poloprovozních pokusů s různými způsoby plečkování kukuřice a ošetření hrůbků brambor ve Věži v roce 2021 . U kukuřice byly nejlepší výsledky získány při plečkování dláty spojeném s důlkováním, popř. s lokální aplikací kapalných hnojiv pod následně vytvořené důlky. Důlkování také významně omezilo vodní erozi na svažitém pozemku, zatímco po běžném plečkování byly ztráty půdy při opakovaných srážkách vyšší než na půdě bez plečkování. Kypření hrůbků brambor přispělo jejich rovnoměrnějšímu vzcházení a k lepšímu zadržení vody ze srážek. Zejména po aplikaci herbicidů musí být kypření šetrné, aby následně nedošlo k většímu zaplevelení, mineralizaci organických látek v půdě a ztrátám uhlíku emisemi CO2. K většímu kypření půdy dochází v nekolejové brázdě, ze které jsou do kořenové zóny v hrůbku aplikována speciálními dláty hnojiva s následným důlkováním pro zadržení srážkové vody. Vytvořené důlky omezují riziko vodní eroze a v nich zadržená voda se vsakuje do hrůbků a přispívá k lepšímu využití živin z aplikovaných hnojiv rostlinami, což se projevilo zvýšením výnosu hlíz a nejvyšším využitím dusíku z aplikovaných hnojiv.
Czech name
Přínosy a rizika plečkování polních plodin
Czech description
Poznatky z poloprovozních pokusů s různými způsoby plečkování kukuřice a ošetření hrůbků brambor ve Věži v roce 2021 . U kukuřice byly nejlepší výsledky získány při plečkování dláty spojeném s důlkováním, popř. s lokální aplikací kapalných hnojiv pod následně vytvořené důlky. Důlkování také významně omezilo vodní erozi na svažitém pozemku, zatímco po běžném plečkování byly ztráty půdy při opakovaných srážkách vyšší než na půdě bez plečkování. Kypření hrůbků brambor přispělo jejich rovnoměrnějšímu vzcházení a k lepšímu zadržení vody ze srážek. Zejména po aplikaci herbicidů musí být kypření šetrné, aby následně nedošlo k většímu zaplevelení, mineralizaci organických látek v půdě a ztrátám uhlíku emisemi CO2. K většímu kypření půdy dochází v nekolejové brázdě, ze které jsou do kořenové zóny v hrůbku aplikována speciálními dláty hnojiva s následným důlkováním pro zadržení srážkové vody. Vytvořené důlky omezují riziko vodní eroze a v nich zadržená voda se vsakuje do hrůbků a přispívá k lepšímu využití živin z aplikovaných hnojiv rostlinami, což se projevilo zvýšením výnosu hlíz a nejvyšším využitím dusíku z aplikovaných hnojiv.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů