All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Days of the vineyard in Karlštejn: a combination of the pleasant and the useful in the field of hobby education for vine lovers

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175205" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175205 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Dny vinice na Karlštejně: spojení příjemného s užitečným v oblasti zájmového vzdělávání milovníků révy vinné

  • Original language description

    Z historie víme, že révu vinnou do Čech dovezl král český a císař římský Karel IV. Sazeničky obalil v medu, aby po dobu dlouhé cesty nevysychaly. Révu vinnou dovezl proto, aby osázel právě tu část půdy, která nebyla vhodná pro pěstování zemědělských plodin jako bylo např. obilí. A také ji dovezl proto, aby dal lidem práci a po stanovenou jim odpustil daně. Vinice z doby vlády Karla IV. sice už v Karlštejně nejsou, ale zato tam jsou vinice Výzkumné stanice vinařské. A na těchto vinicích pěstujeme révu vinnou nejen pro potřeby výzkumu a pro výrobu lahodného vína, ale také pro možnost vzdělávání každého milovníka révy vinné, který má zájem naučit se, jak správně ji pěstovat.Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně se zabývala vzděláváním již v dřívějších dobách, kdy chyběly pracovní síly do vinice a bylo nutné tuto situaci řešit odborným vzděláváním učňů. Dnešní vzdělávací workshopy vzešly z potřeb zejména laické veřejnosti, která projevila zájem se nejen naučit teorii, ale hlavně vyzkoušet si práci na révovém keři v praxi a to vlastníma rukama. A tak v roce 2020 byly na stanici zahájeny workshopy pod názvem &apos;Dny vinice v Karlštejně&apos; a začaly se věnovat činnostem, které se dělají na vinici v zimě, na jaře, v létě a na podzim. Účastníci se postupně učili zimnímu řezu, vyvazování tažňů, podlomu a čištění kmínků, zeleným pracím, které zahrnují zejména vylamování zálistků a zakracování letorostů nebo-li osečkování, později se učili redukci násady hroznů a finální sklizni a zpracování hroznů.A kdo jsou účastníci našich Dnů vinice v Karlštejně? Jednoznačně lze říci jen to, že to jsou milovníci révy vinné a vína. Jinak jsou skupiny účastníků různé jak pohlavím, tak věkem. Tak například našim dvěma nejstarším účastnicím bude již 80 let a jezdí se k nám učit do vinice postupně od roku 2012. Ještě pár lekcí a budou prvními absolventy naší Univerzity III. věku.Kromě generace seniorů k nám jezdí i generace juniorů a to žáci nedaleké soukromé základní školy. Děti jsou moc šikovné na práci, kterou již ovládají tak dobře, že se za tu dobu stali našimi nepostradatelnými pomocníky na vinici. Jsme rádi, že se k nám stále vracejí, znalosti a dovednosti si rozšiřují a neváhají nám za to pomáhat, když potřebujeme. A odměnou za tuto práci jsou pro ně pobyt v příjemném prostředí vinice a při sklizni hroznů i slaďoučké bobule z odrůd révy vinné dle vlastního výběru.Do třetí skupiny našich účastníků workshopů Dnů vinice v Karlštejně patří obyvatelé městysu Karlštejn, pracovníci státních institucí v Praze a podnikatelé z Prahy a blízkého okolí. Jejich důvody, proč se přijít naučit něco nového o révě vinné vycházejí nejen z osobního, ale často i z profesního zájmu. Dokonce jsme měli mezi účastníky i slečnu, která se kvůli své svatbě do vinařské rodiny dala na vinohradnické vzdělání. Tak jen doufáme, že tato tehdy nevěsta sklidila od svého dnes již manžela náležitou pochvalu za nabyté znalosti, dovednosti a hlavně snahu.V letošním roce 2022 si průběžně při různých akcích připomínáme 200 let od narození otce genetiky Gregora Johana Mendela a 24. - 25. 9. 2022 na slavnostech Karlštejnského vinobraní si připomeneme i 70 let od vzniku městyse Karlštejna. Genetika a Karlštejn však mají kromě roku 2022 ještě něco společného a to je Národní genofond révy vinné. Tuto polní kolekci, která obsahuje přes 200 odrůd révy vinné, uchovává na vinici Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně pro budoucí generace šlechtitelů, výzkumníků a studentů. Široká škála různých odrůd je ten nejlepší materiál pro výuku a vzdělávání. A život si žádá nové výzvy! Tak si udělejte čas a přijďte se učit mezi nás.

  • Czech name

    Dny vinice na Karlštejně: spojení příjemného s užitečným v oblasti zájmového vzdělávání milovníků révy vinné

  • Czech description

    Z historie víme, že révu vinnou do Čech dovezl král český a císař římský Karel IV. Sazeničky obalil v medu, aby po dobu dlouhé cesty nevysychaly. Révu vinnou dovezl proto, aby osázel právě tu část půdy, která nebyla vhodná pro pěstování zemědělských plodin jako bylo např. obilí. A také ji dovezl proto, aby dal lidem práci a po stanovenou jim odpustil daně. Vinice z doby vlády Karla IV. sice už v Karlštejně nejsou, ale zato tam jsou vinice Výzkumné stanice vinařské. A na těchto vinicích pěstujeme révu vinnou nejen pro potřeby výzkumu a pro výrobu lahodného vína, ale také pro možnost vzdělávání každého milovníka révy vinné, který má zájem naučit se, jak správně ji pěstovat.Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně se zabývala vzděláváním již v dřívějších dobách, kdy chyběly pracovní síly do vinice a bylo nutné tuto situaci řešit odborným vzděláváním učňů. Dnešní vzdělávací workshopy vzešly z potřeb zejména laické veřejnosti, která projevila zájem se nejen naučit teorii, ale hlavně vyzkoušet si práci na révovém keři v praxi a to vlastníma rukama. A tak v roce 2020 byly na stanici zahájeny workshopy pod názvem &apos;Dny vinice v Karlštejně&apos; a začaly se věnovat činnostem, které se dělají na vinici v zimě, na jaře, v létě a na podzim. Účastníci se postupně učili zimnímu řezu, vyvazování tažňů, podlomu a čištění kmínků, zeleným pracím, které zahrnují zejména vylamování zálistků a zakracování letorostů nebo-li osečkování, později se učili redukci násady hroznů a finální sklizni a zpracování hroznů.A kdo jsou účastníci našich Dnů vinice v Karlštejně? Jednoznačně lze říci jen to, že to jsou milovníci révy vinné a vína. Jinak jsou skupiny účastníků různé jak pohlavím, tak věkem. Tak například našim dvěma nejstarším účastnicím bude již 80 let a jezdí se k nám učit do vinice postupně od roku 2012. Ještě pár lekcí a budou prvními absolventy naší Univerzity III. věku.Kromě generace seniorů k nám jezdí i generace juniorů a to žáci nedaleké soukromé základní školy. Děti jsou moc šikovné na práci, kterou již ovládají tak dobře, že se za tu dobu stali našimi nepostradatelnými pomocníky na vinici. Jsme rádi, že se k nám stále vracejí, znalosti a dovednosti si rozšiřují a neváhají nám za to pomáhat, když potřebujeme. A odměnou za tuto práci jsou pro ně pobyt v příjemném prostředí vinice a při sklizni hroznů i slaďoučké bobule z odrůd révy vinné dle vlastního výběru.Do třetí skupiny našich účastníků workshopů Dnů vinice v Karlštejně patří obyvatelé městysu Karlštejn, pracovníci státních institucí v Praze a podnikatelé z Prahy a blízkého okolí. Jejich důvody, proč se přijít naučit něco nového o révě vinné vycházejí nejen z osobního, ale často i z profesního zájmu. Dokonce jsme měli mezi účastníky i slečnu, která se kvůli své svatbě do vinařské rodiny dala na vinohradnické vzdělání. Tak jen doufáme, že tato tehdy nevěsta sklidila od svého dnes již manžela náležitou pochvalu za nabyté znalosti, dovednosti a hlavně snahu.V letošním roce 2022 si průběžně při různých akcích připomínáme 200 let od narození otce genetiky Gregora Johana Mendela a 24. - 25. 9. 2022 na slavnostech Karlštejnského vinobraní si připomeneme i 70 let od vzniku městyse Karlštejna. Genetika a Karlštejn však mají kromě roku 2022 ještě něco společného a to je Národní genofond révy vinné. Tuto polní kolekci, která obsahuje přes 200 odrůd révy vinné, uchovává na vinici Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně pro budoucí generace šlechtitelů, výzkumníků a studentů. Široká škála různých odrůd je ten nejlepší materiál pro výuku a vzdělávání. A život si žádá nové výzvy! Tak si udělejte čas a přijďte se učit mezi nás.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů