Soybean and the incidence of bacterial blight
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175370" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175370 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sója a výskyt bakteriální spály
Original language description
Ve vegetační sezóně 2022 byl v měsíci srpnu hodnocen zdravotní stav produkčních porostů sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) na celkem 13 lokalitách v hradeckém kraji. Při prohlídce porostů byly na čepelích listů sóji zaznamenány ve vysoké četnosti nekrotické skvrny a léze s chlorotickým halo po obvodu, odpovídající vnějšímu projevu infekce původcem bakteriální spály sóji, bakterií Pseudomonas savastanoi pv. glycinae. Infekce patogenem byla potvrzena na celkem 10 lokalitách (77 %) na základě mikrobiologické analýzy příznakových listů a determinace izolovaných kmenů metodou Biolog GEN III. Příčinou vzniku choroby bylo na většině lokalit patogenem infikované osivo. Na dvou lokalitách nelze při iniciaci choroby vyloučit podíl nedostatečně rozložených organických zbytků rostlin sóji s příznaky infekce v předchozí vegetační sezóně a nedodržení bezpečného časového intervalu v osevním postupu. Zhoršený zdravotní stav porostů sóji je pravděpodobně důsledkem i nedostatečného testování vyprodukovaného osiva na přítomnost bakterie Pseudomonas savastanoi pv. glycinae.
Czech name
Sója a výskyt bakteriální spály
Czech description
Ve vegetační sezóně 2022 byl v měsíci srpnu hodnocen zdravotní stav produkčních porostů sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) na celkem 13 lokalitách v hradeckém kraji. Při prohlídce porostů byly na čepelích listů sóji zaznamenány ve vysoké četnosti nekrotické skvrny a léze s chlorotickým halo po obvodu, odpovídající vnějšímu projevu infekce původcem bakteriální spály sóji, bakterií Pseudomonas savastanoi pv. glycinae. Infekce patogenem byla potvrzena na celkem 10 lokalitách (77 %) na základě mikrobiologické analýzy příznakových listů a determinace izolovaných kmenů metodou Biolog GEN III. Příčinou vzniku choroby bylo na většině lokalit patogenem infikované osivo. Na dvou lokalitách nelze při iniciaci choroby vyloučit podíl nedostatečně rozložených organických zbytků rostlin sóji s příznaky infekce v předchozí vegetační sezóně a nedodržení bezpečného časového intervalu v osevním postupu. Zhoršený zdravotní stav porostů sóji je pravděpodobně důsledkem i nedostatečného testování vyprodukovaného osiva na přítomnost bakterie Pseudomonas savastanoi pv. glycinae.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů