Verified technology for the production of preservative-free syrups using aseptic technology
Result description
The basic principle is sanitation and partial disinfection after each use of the equipment. Before actual use of already sanitized transport routes and transport containers, an important step is sterilization with superheated steam (overpressure 2 bar), which by heating the surfaces significantly reduces the risk of secondary microbial contamination or the use of a gentle disinfectant. This significantly reduces the possibility of microbial contamination of the components of the final product or the product itself.
Keywords
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/22:N0000060
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověřená technologie výroby sirupů bez konzervantů aseptickou technologií
Original language description
Základním principem je sanitace a částečná desinfekce po každém použití zařízení. Před vlastním použitím již sanitovaných dopravních cest a přepravních kontejnerů je důležitým krokem sterilizace přehřátou parou (přetlak 2 bar), která zahřátím ploch podstatně snižuje riziko sekundární mikrobiální kontaminace nebo použití šetrného desinfekčního činidla. Tím se podstatně snižuje možnost mikrobiální kontaminace složek finálního produktu nebo produktu samého.
Czech name
Ověřená technologie výroby sirupů bez konzervantů aseptickou technologií
Czech description
Základním principem je sanitace a částečná desinfekce po každém použití zařízení. Před vlastním použitím již sanitovaných dopravních cest a přepravních kontejnerů je důležitým krokem sterilizace přehřátou parou (přetlak 2 bar), která zahřátím ploch podstatně snižuje riziko sekundární mikrobiální kontaminace nebo použití šetrného desinfekčního činidla. Tím se podstatně snižuje možnost mikrobiální kontaminace složek finálního produktu nebo produktu samého.
Classification
Type
Ztech - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
VURV-OT-04/2022
Numerical identification
ZTECH-VÚPP-TH04010014-2022-1
Technical parameters
Základními prvky aseptické technologie v provozních podmínkách firmy Kitl s.r.o. jsou aseptické nerezové kontejnery o objemu 500 a 1000 litrů, uzavírací prvky, pružné hadice potravinářské kvality a vyvíječ páry. Cílem je propojení zařízení na přípravu ovocných nebo bylinných složek tak, aby bylo minimální riziko mikrobiální kontaminace na cestě mezi tekutým produktem z varné nádoby a základem sirupu v průběhu výroby před koncem linky. Smlouva uzavřena mezi VÚRV, v.v.i. a VÚPP Praha, v.v.i., Radiová 1285/7, 102 00 Praha 10 a Kitl, s.r.o., Pasířská 3299/60, 466 01 Jablonec n.Nisou dne 6.12.2022
Economical parameters
Ověřená technologie je výsledkem řešení projektu podporovaného TAČR a je financována spolufinancováním řešitelskými organizacemi, zejména další řešitelskou organizací Kitl, s.r.o. Z tohoto důvodu nemohou být výsledky řešení poskytovány zdarma.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027006
Owner name
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—
Result type
Ztech - Verified technology
OECD FORD
Agricultural biotechnology and food biotechnology
Year of implementation
2022