All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Verified technology for the production of preservative-free syrups using aseptic technology

Result description

The basic principle is sanitation and partial disinfection after each use of the equipment. Before actual use of already sanitized transport routes and transport containers, an important step is sterilization with superheated steam (overpressure 2 bar), which by heating the surfaces significantly reduces the risk of secondary microbial contamination or the use of a gentle disinfectant. This significantly reduces the possibility of microbial contamination of the components of the final product or the product itself.

Keywords

conservationsyrupsVerified Technology

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ověřená technologie výroby sirupů bez konzervantů aseptickou technologií

  • Original language description

    Základním principem je sanitace a částečná desinfekce po každém použití zařízení. Před vlastním použitím již sanitovaných dopravních cest a přepravních kontejnerů je důležitým krokem sterilizace přehřátou parou (přetlak 2 bar), která zahřátím ploch podstatně snižuje riziko sekundární mikrobiální kontaminace nebo použití šetrného desinfekčního činidla. Tím se podstatně snižuje možnost mikrobiální kontaminace složek finálního produktu nebo produktu samého.

  • Czech name

    Ověřená technologie výroby sirupů bez konzervantů aseptickou technologií

  • Czech description

    Základním principem je sanitace a částečná desinfekce po každém použití zařízení. Před vlastním použitím již sanitovaných dopravních cest a přepravních kontejnerů je důležitým krokem sterilizace přehřátou parou (přetlak 2 bar), která zahřátím ploch podstatně snižuje riziko sekundární mikrobiální kontaminace nebo použití šetrného desinfekčního činidla. Tím se podstatně snižuje možnost mikrobiální kontaminace složek finálního produktu nebo produktu samého.

Classification

  • Type

    Ztech - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    VURV-OT-04/2022

  • Numerical identification

    ZTECH-VÚPP-TH04010014-2022-1

  • Technical parameters

    Základními prvky aseptické technologie v provozních podmínkách firmy Kitl s.r.o. jsou aseptické nerezové kontejnery o objemu 500 a 1000 litrů, uzavírací prvky, pružné hadice potravinářské kvality a vyvíječ páry. Cílem je propojení zařízení na přípravu ovocných nebo bylinných složek tak, aby bylo minimální riziko mikrobiální kontaminace na cestě mezi tekutým produktem z varné nádoby a základem sirupu v průběhu výroby před koncem linky. Smlouva uzavřena mezi VÚRV, v.v.i. a VÚPP Praha, v.v.i., Radiová 1285/7, 102 00 Praha 10 a Kitl, s.r.o., Pasířská 3299/60, 466 01 Jablonec n.Nisou dne 6.12.2022

  • Economical parameters

    Ověřená technologie je výsledkem řešení projektu podporovaného TAČR a je financována spolufinancováním řešitelskými organizacemi, zejména další řešitelskou organizací Kitl, s.r.o. Z tohoto důvodu nemohou být výsledky řešení poskytovány zdarma.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027006

  • Owner name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page

Result type

Ztech - Verified technology

Ztech

OECD FORD

Agricultural biotechnology and food biotechnology

Year of implementation

2022