Current Insight into β-d-Glucans: Sources and Modification Possibilities
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177106" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177106 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Současný pohled na β-D-glukany: Zdroje a možnosti modifikací
Original language description
β-D-glukany jsou neškrobové polysacharidy, které se nacházejí v buněčných stěnách bakterií, hub, rostlin, mořských či speciálně kultivovaných mikrořas a lišejníků. Vykazují řadu důležitých bioaktivních vlastností, včetně prebiotických účinků, snižování hladiny cholesterolu v krvi, antimikrobiálních účinků a imunitní modulace, díky čemuž se těší stále většímu vědeckému zájmu. Jejich nutriční zařazení mezi složky rozpustné vlákniny podtrhuje jejich schopnost absorbovat vodu a fermentovat v tlustém střevě. Strukturní variace β-D-glukanů sahají od lineárních po rozvětvené nebo cyklické formy. Probíhající výzkum zkoumá různé zdroje a možnosti další strukturní modifikace β-D-glukanů s cílem zvýšit jejich bioaktivitu nebo ochrannou schopnost pro jiné bioaktivní sloučeniny. Slibné jsou v tomto ohledu pokročilé enzymatické a nanotechnologické přístupy. β-D-glukany představují ekologicky šetrné, netoxické a univerzální biopolymery s významným potenciálem v medicíně, kosmetice a potravinářství.
Czech name
Současný pohled na β-D-glukany: Zdroje a možnosti modifikací
Czech description
β-D-glukany jsou neškrobové polysacharidy, které se nacházejí v buněčných stěnách bakterií, hub, rostlin, mořských či speciálně kultivovaných mikrořas a lišejníků. Vykazují řadu důležitých bioaktivních vlastností, včetně prebiotických účinků, snižování hladiny cholesterolu v krvi, antimikrobiálních účinků a imunitní modulace, díky čemuž se těší stále většímu vědeckému zájmu. Jejich nutriční zařazení mezi složky rozpustné vlákniny podtrhuje jejich schopnost absorbovat vodu a fermentovat v tlustém střevě. Strukturní variace β-D-glukanů sahají od lineárních po rozvětvené nebo cyklické formy. Probíhající výzkum zkoumá různé zdroje a možnosti další strukturní modifikace β-D-glukanů s cílem zvýšit jejich bioaktivitu nebo ochrannou schopnost pro jiné bioaktivní sloučeniny. Slibné jsou v tomto ohledu pokročilé enzymatické a nanotechnologické přístupy. β-D-glukany představují ekologicky šetrné, netoxické a univerzální biopolymery s významným potenciálem v medicíně, kosmetice a potravinářství.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
79
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
6-10
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—