The role fibre in the nutrition of broiler rabbits
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F00%3A00000317" target="_blank" >RIV/00027014:_____/00:00000317 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Úloha vlákniny ve výživě králíků
Original language description
Vlákninou se rozumí polysacharidy vyjma škrobu a fruktosanů plus lignin. Základní složkou vlákniny je celulóza. Další složkou vlákniny jsou hemicelulózy, pektin. Lignin není polysacharid, ale polymer koniferylalkoholu a příbuzných látek. V trávicím traktu zvířat je nestravitelný. Nedostatek vlákniny vede k poruchám trávení. Hlavním místem trávení vlákniny je slepé střevo. Doba zdržení tráveniny v slepém střevu a proximální části tlustého střeva je u králíků poměrně krátká a postačuje k onikoliv však celulózy. Hlavním produktem fermentace vlákniny jsou těkavé mastné kyseliny (TMK), které jsou rychle vstřebávány stěnou trávicího traktu a hradí cca 1/3 potřeby energie králíků. Zastoupení TMK je ovlivněno složením krmiva. Produkce TMK v slepém střevu rostes obsahem NDF (stravitelnější frakce vlákniny) v krmivu a klesá s obsahem ligninu.
Czech name
Úloha vlákniny ve výživě králíků
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2000
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zpravodaj č. 5 UCHBK
ISSN
—
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—