All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000298" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000298 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls

  • Original language description

    Aberdeen Angus (AA), Charolais (CH), Simmental (SI), and Hereford (HE) bulls were used for determining breed differences in chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of MLLT. Intramuscular lipid contents were higher in AA andHE (P lt;0.05) than in CH and SI, but cholesterol contents were similar among the breed groups. The highest content of dry matter was found in HE (P lt;0.05), while AA had the lowest protein content (P lt;0.001). Meat from AA generally received the highest scores for different sensory characteristics (odour, flavour, texture, and juiciness). Concentrations of stearic acid in total muscle lipids were lower in SI than in CH (P lt;0.05), while total saturated fatty acids were lower in SI compared to CH (Plt;0.001) and AA (P lt;0.05). CH had less oleic acid and total monounsaturated fatty acids than AA (P lt;0.05), SI and HE (P lt;0.01). Concentrations of linolenic acid were highest in AA (P lt;0.01).

  • Czech name

    Chemické složení, senzorické charakteristiky a profil mastných kyselin svaloviny býků plemene aberdeen angus, charolais, masný simentál a hereford

  • Czech description

    U býků plemen aberdeen angus (AA), charolais (CH), masný simentál (SI) a hereford (HE) byly zkoumány meziplemenné rozdíly v chemickém složení, senzorických vlastnostech a profilu mastných kyselin svalu MLLT. Obsah intramuskulárních lipidů byl vyšší u AAa HE (P lt;0,05) než u CH a SI, avšak obsah cholesterolu byl u všech plemen podobný. Nejvyšší obsah sušiny byl zjištěn u HE (P lt;0,05), zatímco u AA byl nejnižší obsah proteinu (P lt;0,001). Maso býků AA dosahovalo nejvyšších hodnot pro různé senzorickécharakteristiky (vůně, chuť, textura a šťavnatost). Koncentrace kyseliny stearové v tucích svalstva celkem byla nižší u SI než u CH (P lt;0,05), zatímco nasycené mastné kyseliny celkem byly nižší u SI v porovnání s CH (P lt;0,001) a AA (P lt;0,05). U CHbylo zjištěno menší množství kyseliny olejové a mononenasycených mastných kyselin celkem než u AA (P lt;0,05), SI a HE (P lt;0,01). Koncentrace kyseliny linolenové byla nejvyšší u AA (P lt;0,01).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    7

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database