Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000298" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000298 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of muscle from Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, and Hereford bulls
Original language description
Aberdeen Angus (AA), Charolais (CH), Simmental (SI), and Hereford (HE) bulls were used for determining breed differences in chemical composition, sensory characteristics, and fatty acid profile of MLLT. Intramuscular lipid contents were higher in AA andHE (P lt;0.05) than in CH and SI, but cholesterol contents were similar among the breed groups. The highest content of dry matter was found in HE (P lt;0.05), while AA had the lowest protein content (P lt;0.001). Meat from AA generally received the highest scores for different sensory characteristics (odour, flavour, texture, and juiciness). Concentrations of stearic acid in total muscle lipids were lower in SI than in CH (P lt;0.05), while total saturated fatty acids were lower in SI compared to CH (Plt;0.001) and AA (P lt;0.05). CH had less oleic acid and total monounsaturated fatty acids than AA (P lt;0.05), SI and HE (P lt;0.01). Concentrations of linolenic acid were highest in AA (P lt;0.01).
Czech name
Chemické složení, senzorické charakteristiky a profil mastných kyselin svaloviny býků plemene aberdeen angus, charolais, masný simentál a hereford
Czech description
U býků plemen aberdeen angus (AA), charolais (CH), masný simentál (SI) a hereford (HE) byly zkoumány meziplemenné rozdíly v chemickém složení, senzorických vlastnostech a profilu mastných kyselin svalu MLLT. Obsah intramuskulárních lipidů byl vyšší u AAa HE (P lt;0,05) než u CH a SI, avšak obsah cholesterolu byl u všech plemen podobný. Nejvyšší obsah sušiny byl zjištěn u HE (P lt;0,05), zatímco u AA byl nejnižší obsah proteinu (P lt;0,001). Maso býků AA dosahovalo nejvyšších hodnot pro různé senzorickécharakteristiky (vůně, chuť, textura a šťavnatost). Koncentrace kyseliny stearové v tucích svalstva celkem byla nižší u SI než u CH (P lt;0,05), zatímco nasycené mastné kyseliny celkem byly nižší u SI v porovnání s CH (P lt;0,001) a AA (P lt;0,05). U CHbylo zjištěno menší množství kyseliny olejové a mononenasycených mastných kyselin celkem než u AA (P lt;0,05), SI a HE (P lt;0,01). Koncentrace kyseliny linolenové byla nejvyšší u AA (P lt;0,01).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
7
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—