Effect of unsaturated C18 fatty acids (oleic, linoleic and alfa-linolenic acid) on ruminal fermentation and production of fatty acid isomers in an artificial rumen
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000425" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000425 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of unsaturated C18 fatty acids (oleic, linoleic and alfa-linolenic acid) on ruminal fermentation and production of fatty acid isomers in an artificial rumen
Original language description
The effect of oleic (OA), linoleic (LA) and alpha-linolenic (ALA) acid used as supplements to a diet with lucerne and barley on rumen fermentation and lipid metabolism was determined in an artificial rumen. The fatty acid (FA) supplementation to a mixeddiet did not affect any parameters of rumen fermentation; the methane production was decreased nonsignificantly. The stoichiometric parameters of rumen fermentation and lipid metabolism were also affected. The concentration of total FA and proportion oflong chain fatty acids increased and proportion of medium chain fatty acids decreased. The biohydrogenation (BH) of fatty acids was characterized by nonsignificantly increased accumulation of stearic acid and trans isomers C18:1 and lower SFA/UFA ratio in the effluent. The concentrations of two main BH intermediates significantly increased compared to the control.
Czech name
Vliv nenasycených mastných kyselin C18 (olejové, linolové a alfa linolenové) na bachorovou fermentaci a produkci izomérů mastných kyselin v umělém bachoru
Czech description
V umělém bachoru byl zjišťován vliv doplňku kyseliny olejové (OA), linolové (LA) a alfa linolenové (ALA) do krmné dávky s vojtěškou a ječmenem na bachorovou fermentaci a tukový metabolismus. Přídavek mastných kyselin (FA) do směsné krmné dávky neovlivnilžádný z parametrů bachorové fermentace, produkce metanu se neprůkazně snižovala. Stechiometrické ukazatele bachorové fermentace a tukový metabolismus byly rovněž ovlivněny. Koncentrace celkových FA a podíl mastných kyselin s dlouhým řetězcem se zvýšil apodíl mastných kyselin o střední délce řetězce se snížil. Biohydrogenace (BH) mastných kyselin byla charakterizována neprůkazně zvýšenou akumulací kyseliny stearové a trans izomérů C18:1 a nižším poměrem SFA/UFA v trávenině. Koncentrace dvou hlavních meziproduktů BH se v porovnání s kontrolou signifikantně zvýšila.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
87-94
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—