Factors affecting functional length of productive life of Slovak Pinzgau cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000803" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000803 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Factors affecting functional length of productive life of Slovak Pinzgau cows
Original language description
A proportional hazard model was used to analyze the impact of the most important factors on the length of productive life of 44796 Slovak Pinzgau cows. The calculations were carried out with Survival Kit 3.12. The most important factor was the milk production level within herd. Cows with extremely low milk production (less than 1.5 standard deviations below average) had a 4.8 times higher culling risk than average cows. The culling risk for highest yielding cows was about one half of the risk of averagecows. In the first lactation the culling risk was highest at the beginning and decreased in the course of the lactation whereas in the subsequent lactations the culling risk was highest at the end of the lactation. The risk decreased with parity. Cows from expanding herds were at lower risk to be culled compared to cows in herds of stable and decreasing size.
Czech name
Faktory ovlivňující funkční dobu užitku krav plemene Slovenský pinzgavský skot
Czech description
Byl analyzován vliv hlavních faktorů na délku produkčního života u 44796 slovenských Pinzgavských krav s použitím proporcionálního hazardního modelu. Výpočet byl proveden programem Survival Kit 3.12. Nejvýznamnějším faktorem byla úroveň mléčné užitkovosti uvnitř stáda. Krávy s extrémně nízkou produkcí (méně než 1,5 standardních odchylek pod průměrem stáda) měly 4,8 krát vyšší riziko vyřazování než průměrné krávy. Riziko vyřazování u vysoce užitkových krav bylo asi poloviční oproti kravám s průměrnou užitkovostí. V prvé laktaci bylo riziko vyřazování nejvyšší na počátku laktace a v průběhu laktace se snižovalo, zatímco u vyšších laktací bylo nejvyšší riziko vyřazování na konci laktace. Riziko vyřazení se snižovalo s pořadím laktace. Krávy ve stádech s rozšířenou reprodukcí měly nižší riziko vyřazování než krávy ve stádech se stabilním nebo snižujícím se počtem krav.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GI - Farm animal breeding and farm animal pedigree breeding
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000254682100001
EID of the result in the Scopus database
—