Effect of the stage of maturity on the leaf percentage of lucerne and the effect of additives on silage characteristics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000865" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000865 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of the stage of maturity on the leaf percentage of lucerne and the effect of additives on silage characteristics
Original language description
As the results of this study indicated, the leaf percentage of lucerne at the growth stage of small buds was significantly higher than in the growth stage of bloom. The harvested mass was of higher quality. It can be recommended to ensile lucerne at thematurity stage of large buds. At this stage, the crude protein content was only about 7.5 % lower than at the small buds stage and at this stage the WSC content was highest and the crude protein content was still optimal. The yields of dry matter were highest at the maturity stage after bloom. At the stage of maturity after bloom, the dry matter yield was increased but the nutritive value was reduced. All the additives improved the quality of lucerne silage. All treated silages contained higher amountsof lactic acid. The addition of the inoculant with Lactobacillus buchneri improved acetic acid in the silage. The additives decreased the intensity of proteolysis process.
Czech name
Vliv stádia zralosti na podíl listů vojtěšky a vliv silážních aditiv na vlastnosti siláže
Czech description
Jak ukázaly výsledky této práce, byl podíl listů vojtěšky v růstovém stádiu tvorby pupenů průkazně vyšší než ve stádiu kvetení. Silážovaná hmota byla vysoce kvalitní. Lze doporučit silážování ve stádiu těsně před kvetením, kdy je obsah dusíkatých látek jen o 7,5 % nižší, než ve stádiu tvorby pupenů. V tomto stádiu byl obsah vodorozpustných uhlovodíků nejvyšší a obsah dusíkatých látek stále ještě optimální. Výnosy sušiny byly nejvyšší ve stádiu po odkvětu. Ve stádiu zralosti po odkvětu se výnos sušiny zvýšil, ale nutriční hodnota se snížila. Kvalitu vojtěškové siláže zlepšila všechna aditiva. Všechny ošetřené siláže měly vyšší obsah kyseliny mléčné. Přídavek silážního inokulantu s Lactobacillus buchneri zvýšilo množství kyseliny octové v siláži. Aditivasnížila intenzitu proteolýzy.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000259344900003
EID of the result in the Scopus database
—