All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of the stage of maturity on the leaf percentage of lucerne and the effect of additives on silage characteristics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000865" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000865 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of the stage of maturity on the leaf percentage of lucerne and the effect of additives on silage characteristics

  • Original language description

    As the results of this study indicated, the leaf percentage of lucerne at the growth stage of small buds was significantly higher than in the growth stage of bloom. The harvested mass was of higher quality. It can be recommended to ensile lucerne at thematurity stage of large buds. At this stage, the crude protein content was only about 7.5 % lower than at the small buds stage and at this stage the WSC content was highest and the crude protein content was still optimal. The yields of dry matter were highest at the maturity stage after bloom. At the stage of maturity after bloom, the dry matter yield was increased but the nutritive value was reduced. All the additives improved the quality of lucerne silage. All treated silages contained higher amountsof lactic acid. The addition of the inoculant with Lactobacillus buchneri improved acetic acid in the silage. The additives decreased the intensity of proteolysis process.

  • Czech name

    Vliv stádia zralosti na podíl listů vojtěšky a vliv silážních aditiv na vlastnosti siláže

  • Czech description

    Jak ukázaly výsledky této práce, byl podíl listů vojtěšky v růstovém stádiu tvorby pupenů průkazně vyšší než ve stádiu kvetení. Silážovaná hmota byla vysoce kvalitní. Lze doporučit silážování ve stádiu těsně před kvetením, kdy je obsah dusíkatých látek jen o 7,5 % nižší, než ve stádiu tvorby pupenů. V tomto stádiu byl obsah vodorozpustných uhlovodíků nejvyšší a obsah dusíkatých látek stále ještě optimální. Výnosy sušiny byly nejvyšší ve stádiu po odkvětu. Ve stádiu zralosti po odkvětu se výnos sušiny zvýšil, ale nutriční hodnota se snížila. Kvalitu vojtěškové siláže zlepšila všechna aditiva. Všechny ošetřené siláže měly vyšší obsah kyseliny mléčné. Přídavek silážního inokulantu s Lactobacillus buchneri zvýšilo množství kyseliny octové v siláži. Aditivasnížila intenzitu proteolýzy.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    53

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000259344900003

  • EID of the result in the Scopus database