Effect of different fat sources in feed mixture for fattening pigs on carcass value traits and meat quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001264" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001264 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv tukové složky krmiva na jatečnou hodnotu a kvalitu vepřového masa
Original language description
Vliv tukových složek rostlinného původu obsažených v krmné dávce prasat na výši průměrného denního přírůstku, procento libového masa, hodnotu pH, obsah intramuskulárního tuku a ztráty masné šťávy odkapem byl zjišťován u 40 prasniček rozdělených do 4 skupin. Prasničky byly krmeny kontrolní směsí (C), směsí obsahující lněný šrot (L), slunečnicový šrot (S) nebo směsí obsahující CLA. Nejvyšší denní přírůstek byl zjištěn u prasniček skupiny S a L. Rozdíly mezi skupinami nebyly statisticky průkazné (P>0,05).Nejvyšší podíl libového masa byl sledován u prasniček krmených směsí s přídavkem CLA, nejnižší byl určen u skupiny L, (P<0,05). Průkazný rozdíl mezi skupinami byl také zjištěn u hodnoty pH1(P<0,01), avšak hodnota pH24 nebyla mezi skupinami průkazně rozdílná. Nejvyšší podíl intramuskulárního tuku byl laboratorně stanoven ve vzorcích M . longissimus dorsi et thoracis prasat skupiny L.Ztráty masné šťávy odkapem byly mezi skupinami také určeny jako signifikantní ((P<0,05).
Czech name
Vliv tukové složky krmiva na jatečnou hodnotu a kvalitu vepřového masa
Czech description
Vliv tukových složek rostlinného původu obsažených v krmné dávce prasat na výši průměrného denního přírůstku, procento libového masa, hodnotu pH, obsah intramuskulárního tuku a ztráty masné šťávy odkapem byl zjišťován u 40 prasniček rozdělených do 4 skupin. Prasničky byly krmeny kontrolní směsí (C), směsí obsahující lněný šrot (L), slunečnicový šrot (S) nebo směsí obsahující CLA. Nejvyšší denní přírůstek byl zjištěn u prasniček skupiny S a L. Rozdíly mezi skupinami nebyly statisticky průkazné (P>0,05).Nejvyšší podíl libového masa byl sledován u prasniček krmených směsí s přídavkem CLA, nejnižší byl určen u skupiny L, (P<0,05). Průkazný rozdíl mezi skupinami byl také zjištěn u hodnoty pH1(P<0,01), avšak hodnota pH24 nebyla mezi skupinami průkazně rozdílná. Nejvyšší podíl intramuskulárního tuku byl laboratorně stanoven ve vzorcích M . longissimus dorsi et thoracis prasat skupiny L.Ztráty masné šťávy odkapem byly mezi skupinami také určeny jako signifikantní ((P<0,05).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Definition of biological and manager parameters for high pig efficiency level</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—