The effect of dietary vitamin C and selenium supplementation on quality of chicken meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001542" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001542 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11180.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11180.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku vitaminu C a selenu na kvalitu kuřecího masa
Original language description
Byly hodnoceny vlivy vitaminu C (0, 280 a 560 mg/kg krmné směsi) a selenu (bez selenu, seleničitan sodný nebo selenizované kvasnice; Se) o obsahu 0,3 mg/kg na složení a stabilitu stehenního svalstva brojlerů. Průkazná interakce vitaminu C a Se byla zjištěna u obsahu dusíkatých látek (P = 0,013), tuku (P = 0,006) a selenu (P < 0,001). Suplementace diety vitaminem C nebo Se zvýšilo obsah bílkovin v mase na úkor tuku. Selenizované kvasnice byly účinnější v obohacení masa selenem než seleničitan. Přídavek vitaminu C snížil (P = 0,002) koncentraci vitaminu A v mase brojlerů krmených dietou se seleničitanem sodným nebo bez přídavku Se. Obohacení diet vitaminem C v kombinaci se Se průkazně (P = 0,018) snížilo oxidaci lipidů v mase, které bylo skladováno 5 dní.
Czech name
Vliv přídavku vitaminu C a selenu na kvalitu kuřecího masa
Czech description
Byly hodnoceny vlivy vitaminu C (0, 280 a 560 mg/kg krmné směsi) a selenu (bez selenu, seleničitan sodný nebo selenizované kvasnice; Se) o obsahu 0,3 mg/kg na složení a stabilitu stehenního svalstva brojlerů. Průkazná interakce vitaminu C a Se byla zjištěna u obsahu dusíkatých látek (P = 0,013), tuku (P = 0,006) a selenu (P < 0,001). Suplementace diety vitaminem C nebo Se zvýšilo obsah bílkovin v mase na úkor tuku. Selenizované kvasnice byly účinnější v obohacení masa selenem než seleničitan. Přídavek vitaminu C snížil (P = 0,002) koncentraci vitaminu A v mase brojlerů krmených dietou se seleničitanem sodným nebo bez přídavku Se. Obohacení diet vitaminem C v kombinaci se Se průkazně (P = 0,018) snížilo oxidaci lipidů v mase, které bylo skladováno 5 dní.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů