The influence of higher dry matter content on the quality evaluation of maize silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001706" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001706 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12151.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12151.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv obsahu sušiny na kvalitu kukuřičných siláží
Original language description
V prvním experimentu jsme analyzovali 418 vzorků kukuřice na siláž, polovinu v rozmezí 28 ? 34 % sušiny, další polovinu 34 ? 40 %. Vyšší sušina (34 ? 40 %) měla významně (P <0,05) negativní vliv na chemické složení a kvalitu fermentace kukuřičné siláže.Zvyšování sušiny mělo velmi malý vliv na změny obsahu NDF, škrobu a organické hmoty. Zatímco sušina rostla, obsahy NDF, škrobu a organické hmoty byly zhruba na stejné úrovni. Ve skupině vzorků s 34 ? 40 % sušiny byl zaznamenán trend zvyšování pH. Ve druhém pokusu jsme analyzovali 60 vzorků silážní kukuřice se sušinou od 25 do 45 %. Trend ukázal, že zvyšování sušiny má velmi malý vliv na stravitelnost (in sacco) organické hmoty, ale vysoký účinek na stravitelnost vlákniny, ta se snižovala, zatímco DM stoupala.
Czech name
Vliv obsahu sušiny na kvalitu kukuřičných siláží
Czech description
V prvním experimentu jsme analyzovali 418 vzorků kukuřice na siláž, polovinu v rozmezí 28 ? 34 % sušiny, další polovinu 34 ? 40 %. Vyšší sušina (34 ? 40 %) měla významně (P <0,05) negativní vliv na chemické složení a kvalitu fermentace kukuřičné siláže.Zvyšování sušiny mělo velmi malý vliv na změny obsahu NDF, škrobu a organické hmoty. Zatímco sušina rostla, obsahy NDF, škrobu a organické hmoty byly zhruba na stejné úrovni. Ve skupině vzorků s 34 ? 40 % sušiny byl zaznamenán trend zvyšování pH. Ve druhém pokusu jsme analyzovali 60 vzorků silážní kukuřice se sušinou od 25 do 45 %. Trend ukázal, že zvyšování sušiny má velmi malý vliv na stravitelnost (in sacco) organické hmoty, ale vysoký účinek na stravitelnost vlákniny, ta se snižovala, zatímco DM stoupala.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Factors influencing nutritive value of corn hybrids and corn ensilages</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
28-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—