Best colostrum management practices for dairy calves
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002342" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002342 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15194.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15194.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi
Original language description
Na workshopu byla chovatelům velmi důkladně vysvětlena úloha mleziva ve výživě novorozených telat. Probráno bylo jeho imunologické složení, ostatní biologicky aktivní látky v mlezivu a principy pasivní a aktivní imunity u telat. Důraz byl kladen na specifikaci faktorů, kterými velmi významně ovlivňujeme zejména kvalitu získaného mleziva. Jde o: a) pořadí laktace krav, b) roční období, c) tepelný stres, d) čas – doba mezi otelením a podojením krávy, doba mezi narozením telete a dobou podání mleziva, doba jako faktor ovlivňující fyziologii těla telete – aktivace trávicího systému. Neméně významný je i faktor objemu – objem mleziva získaného na 1. dojení a objem mleziva podaného na 1. napojení teleti. Chovatelé byli seznámeni i s problematikou nedostatečného sacího reflexu a s rozdíly v různých způsobech napájení telat mlezivem. Probrána byla i problematika hodnocení kvality mleziva (refraktometry) a efektivní kontroly managementu napájení telat mlezivem, tj., imunitní vybavenosti telat (hodnocení séra telat refraktometry pro stanovení celkového proteinu v séru, stanovení hodnoty Brix nebo hodnoty refrakčního indexu séra). Představen byl chovatelům výzkumný projekt NAZV QJ1510219 a možnosti jejich zapojení do něj, včetně prezentace webové stránky projektu www.telata-mlezivo.cz .
Czech name
Možnosti zlepšení mlezivové výživy u telat v praxi
Czech description
Na workshopu byla chovatelům velmi důkladně vysvětlena úloha mleziva ve výživě novorozených telat. Probráno bylo jeho imunologické složení, ostatní biologicky aktivní látky v mlezivu a principy pasivní a aktivní imunity u telat. Důraz byl kladen na specifikaci faktorů, kterými velmi významně ovlivňujeme zejména kvalitu získaného mleziva. Jde o: a) pořadí laktace krav, b) roční období, c) tepelný stres, d) čas – doba mezi otelením a podojením krávy, doba mezi narozením telete a dobou podání mleziva, doba jako faktor ovlivňující fyziologii těla telete – aktivace trávicího systému. Neméně významný je i faktor objemu – objem mleziva získaného na 1. dojení a objem mleziva podaného na 1. napojení teleti. Chovatelé byli seznámeni i s problematikou nedostatečného sacího reflexu a s rozdíly v různých způsobech napájení telat mlezivem. Probrána byla i problematika hodnocení kvality mleziva (refraktometry) a efektivní kontroly managementu napájení telat mlezivem, tj., imunitní vybavenosti telat (hodnocení séra telat refraktometry pro stanovení celkového proteinu v séru, stanovení hodnoty Brix nebo hodnoty refrakčního indexu séra). Představen byl chovatelům výzkumný projekt NAZV QJ1510219 a možnosti jejich zapojení do něj, včetně prezentace webové stránky projektu www.telata-mlezivo.cz .
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Complex colostrum management and its improving as a natural tool for support of calf health, contagion control and reduction of need for antibiotics</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů