Is our colostral nutrition of dairy calves sufficient?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000023" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17023.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Máme kolostrální výživu telat dojeného skotu skutečně v pořádku?
Original language description
V příspěvku byly shrnuty znalosti z oblasti pasivní imunity telat, dále pak kolostrogeneze atd. Shrnuty byly faktory managementu dojených krav, které mohou negativně ovlivnit kvalitu mleziva (pořadí laktace, délka doby stání na sucho, předčasná sekrece mleziva, tepelný stres aj.). Vysvětleny byly také faktory, které negativně ovlivňují pasivní imunitu telat (zdravotní stav, kvalita mleziva, množství mleziva, hygiena dojení aj.). Představeny byly první výsledky: 77,4 % vzorků mleziva bylo kvalitních – s obsahem IgG vyšším než 50 g/L. Stejný parametr u prvotelek (nad 50 g IgG/L) splnilo 74,3 % vzorků. Shrnuty byly také možnosti efektivní kontroly kvality mleziva hustoměrem a refraktometrem. V případě kontroly imunitní vybavenosti telat (pasivní imunity), byly představeny možnosti kontroly hladiny celkového proteinu a hladiny IgG v séru telat. Prezentovány byly také možnosti hodnocení pasivní imunity telat na úrovni stád.
Czech name
Máme kolostrální výživu telat dojeného skotu skutečně v pořádku?
Czech description
V příspěvku byly shrnuty znalosti z oblasti pasivní imunity telat, dále pak kolostrogeneze atd. Shrnuty byly faktory managementu dojených krav, které mohou negativně ovlivnit kvalitu mleziva (pořadí laktace, délka doby stání na sucho, předčasná sekrece mleziva, tepelný stres aj.). Vysvětleny byly také faktory, které negativně ovlivňují pasivní imunitu telat (zdravotní stav, kvalita mleziva, množství mleziva, hygiena dojení aj.). Představeny byly první výsledky: 77,4 % vzorků mleziva bylo kvalitních – s obsahem IgG vyšším než 50 g/L. Stejný parametr u prvotelek (nad 50 g IgG/L) splnilo 74,3 % vzorků. Shrnuty byly také možnosti efektivní kontroly kvality mleziva hustoměrem a refraktometrem. V případě kontroly imunitní vybavenosti telat (pasivní imunity), byly představeny možnosti kontroly hladiny celkového proteinu a hladiny IgG v séru telat. Prezentovány byly také možnosti hodnocení pasivní imunity telat na úrovni stád.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510219" target="_blank" >QJ1510219: Complex colostrum management and its improving as a natural tool for support of calf health, contagion control and reduction of need for antibiotics</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů