Measurement Acidity in Rumen Using a Special Bolus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000150" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000150 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17152.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17152.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Měření kyselosti v bachoru pomocí speciálního bolusu
Original language description
V bachoru dojnic probíhají složité procesy trávení, při nichž vznikají kyseliny, které zvyšují celkovou kyselost. Pokud překročí obsah kyselin v bachoru určitou mez a pH klesne pod 5,8 (Mottram et. al. 2008), může nastat tzv. acidóza, která může negativně ovlivnit příjem krmiva, produkci i kvalitu mléka a celkový zdravotní stav zvířat, včetně nemocí končetin (laminitis). Riziko acidózy lze snížit vyšším zastoupením fyzikálně efektivní neutrálně detergentní vlákniny (peNDF). Kyselost v bachoru lze zjistit pomocí sondy eCOW, stabilně umístěné v bachoru (Phillips et al. 2010). Tento způsob kontinuálního měření pH uvnitř bachoru poprvé představili autoři systému Mottram et. al. (2008).Cílem práce bylo s využitím speciální bachorové sondy eCOW popsat průběh pH v bachoru u dojnic krmených různými krmnými dávkami na hranici rizika acidózy.
Czech name
Měření kyselosti v bachoru pomocí speciálního bolusu
Czech description
V bachoru dojnic probíhají složité procesy trávení, při nichž vznikají kyseliny, které zvyšují celkovou kyselost. Pokud překročí obsah kyselin v bachoru určitou mez a pH klesne pod 5,8 (Mottram et. al. 2008), může nastat tzv. acidóza, která může negativně ovlivnit příjem krmiva, produkci i kvalitu mléka a celkový zdravotní stav zvířat, včetně nemocí končetin (laminitis). Riziko acidózy lze snížit vyšším zastoupením fyzikálně efektivní neutrálně detergentní vlákniny (peNDF). Kyselost v bachoru lze zjistit pomocí sondy eCOW, stabilně umístěné v bachoru (Phillips et al. 2010). Tento způsob kontinuálního měření pH uvnitř bachoru poprvé představili autoři systému Mottram et. al. (2008).Cílem práce bylo s využitím speciální bachorové sondy eCOW popsat průběh pH v bachoru u dojnic krmených různými krmnými dávkami na hranici rizika acidózy.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů