All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Natural sources of carotenoids in feed mixtures for hens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000177 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice

  • Original language description

    Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.

  • Czech name

    Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice

  • Czech description

    Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identification and solution of selected problems in hens nutrition and egg quality from contrast housing</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    263/2017

  • Numerical identification

    OT/VÚŽV/06/2017

  • Technical parameters

    Josef Dvořák DiS.; Náves sv. Petra a Pavla 14, Zlatníky-Hodkovice, 252 41; tel. Č. 733 703 961; IČ: 70879184; datum uzavření smlouvy: 23.10.2017

  • Economical parameters

    Náklady na produkci vajec obohacených o lutein a zeaxantin převyšují náklady na dosud běžně používaná syntetická barviva žloutku. Není očekáván kladný ekonomický přínos do doby, než orgány EU zakážou přidávat levný syntetický kantaxantin do krmných směsí pro drůbež. Syntetický kantaxantin je zatím v EU oficiálně zařazen jako potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Pokud jeho koncentrace v krmivu pro nosné slepice překročí povolených 8 mg/kg. Naproti tomu lutein a zeaxantin jsou látky zdraví prospěšné.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027014

  • Owner name

    Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i.,

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

  • Web page

    https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf