Natural sources of carotenoids in feed mixtures for hens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000177" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000177 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice
Original language description
Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.
Czech name
Přírodní zdroje karotenoidů v krmných směsích pro slepice
Czech description
Provozní ověřování výsledků výzkumu potvrdilo kladný efekt přídavků moučky z aksamitníku do krmných směsí na koncentraci luteinu a zeaxantinu ve vaječném žloutku za účelem produkce funkční potraviny. Moučka z aksamitníku ve formě Avizant Yellow 20 HS, přidaná do krmné směsi pro nosnice v množství 350 mg/kg, zajistí zbarvení vaječného žloutku na úrovni stupně 8 dle stupnice DSM. Moučka z červené papriky není vhodným zdrojem luteinu a zeaxantinu pro produkci vajec se zvýšeným obsahem těchto karotenoidů.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identification and solution of selected problems in hens nutrition and egg quality from contrast housing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
263/2017
Numerical identification
OT/VÚŽV/06/2017
Technical parameters
Josef Dvořák DiS.; Náves sv. Petra a Pavla 14, Zlatníky-Hodkovice, 252 41; tel. Č. 733 703 961; IČ: 70879184; datum uzavření smlouvy: 23.10.2017
Economical parameters
Náklady na produkci vajec obohacených o lutein a zeaxantin převyšují náklady na dosud běžně používaná syntetická barviva žloutku. Není očekáván kladný ekonomický přínos do doby, než orgány EU zakážou přidávat levný syntetický kantaxantin do krmných směsí pro drůbež. Syntetický kantaxantin je zatím v EU oficiálně zařazen jako potenciálně nebezpečný pro zdraví člověka. Pokud jeho koncentrace v krmivu pro nosné slepice překročí povolených 8 mg/kg. Naproti tomu lutein a zeaxantin jsou látky zdraví prospěšné.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027014
Owner name
Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i.,
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
https://vuzv.cz/_privat/17180.pdf