All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methods of determination and assessment of efficient fibre of fodders for ruminants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000212" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000212 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/17207.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17207.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce

  • Original language description

    Cílem metodiky je seznámit odbornou veřejnost s některými stávajícími variantami stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce a doporučit, které metody používat. Metodika v první části definuje vlákninu a její funkce ve výživě přežvýkavců. Druhá část je věnována popisu metod stanovení a hodnocení fyzikální struktury krmiv. V části třetí jsou uvedeny některé výsledky našich pokusů interpretujících využití návrhů v praxi. Pro posouzení struktury krmiva se doporučujeme oddělit horizontálním, resp. vertikálním třepáním na několika sítech různě velké částice u nativního či usušeného vzorku krmiva. Na základě stanovení škrobu ve zbytku krmiva, které prochází sítem s oky 4,75 mm, se posuzuje stupeň narušení kukuřičného zrna v siláži (CSPS). Nejjednodušší metodou je vizuální posouzení zrna (stupně jeho narušení) po separaci mokrou cestou ve vodě, případně vizuální posouzení produktů potravinářského průmyslu podle stupně jejich zmazovatění.

  • Czech name

    Metody stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce

  • Czech description

    Cílem metodiky je seznámit odbornou veřejnost s některými stávajícími variantami stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce a doporučit, které metody používat. Metodika v první části definuje vlákninu a její funkce ve výživě přežvýkavců. Druhá část je věnována popisu metod stanovení a hodnocení fyzikální struktury krmiv. V části třetí jsou uvedeny některé výsledky našich pokusů interpretujících využití návrhů v praxi. Pro posouzení struktury krmiva se doporučujeme oddělit horizontálním, resp. vertikálním třepáním na několika sítech různě velké částice u nativního či usušeného vzorku krmiva. Na základě stanovení škrobu ve zbytku krmiva, které prochází sítem s oky 4,75 mm, se posuzuje stupeň narušení kukuřičného zrna v siláži (CSPS). Nejjednodušší metodou je vizuální posouzení zrna (stupně jeho narušení) po separaci mokrou cestou ve vodě, případně vizuální posouzení produktů potravinářského průmyslu podle stupně jejich zmazovatění.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    978-80-7403-173-1

  • Regulation ID

    17210/2017-5

  • Technical parameters

    Představené metody zjišťování délky řezanky a její separace na sítech nebo ve vodě, fyzikálně efektivní vlákniny, stupně nadrcení zrna, či stupně celkového nadrcení krmné dávky jsou velmi jednoduché a levné.

  • Economical parameters

    Podle meta-analýzy, kterou zpracovali Ferraretto a Shaver (2012), lze silážování při „ideální“ sušině 32-36 %, získat u dojnice o 2 kg/d více mléka než když se silážuje při sušině 40 a více %. Téměř stejně velké navýšení užitkovosti (o 1,8 kg/d) bylo prokázáno, když byla na řezačce nastavena vzdálenost mezi drtícími válci 1 až 3 mm, oproti vzdálenosti 4 až 8 mm. Podle jiné meta-analýzy, kterou zpracovali Krämer-Schmid a kol. (2016) se údajně při zvýšení koeficientu stravitelnosti NDF silážní kukuřice o jedno procento zvýší denní produkce mléka o 82 g (P = 0,04) a denní přírůstek hmotnosti o 12 g (P = 0,03). Obba a Alen (1999) uvádějí ještě vyšší čísla. Podle nich zvýšení koeficientu stravitelnosti NDF o jedno procento zvýší denní produkce mléka (FCM) o 0,25 kg/d, nebo denní přírůstek hmotnosti (LWG) o 27 g/d, nebo denní příjem krmiva o 0,17 kg,

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů