Methods of determination and assessment of efficient fibre of fodders for ruminants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000212" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000212 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17207.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17207.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce
Original language description
Cílem metodiky je seznámit odbornou veřejnost s některými stávajícími variantami stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce a doporučit, které metody používat. Metodika v první části definuje vlákninu a její funkce ve výživě přežvýkavců. Druhá část je věnována popisu metod stanovení a hodnocení fyzikální struktury krmiv. V části třetí jsou uvedeny některé výsledky našich pokusů interpretujících využití návrhů v praxi. Pro posouzení struktury krmiva se doporučujeme oddělit horizontálním, resp. vertikálním třepáním na několika sítech různě velké částice u nativního či usušeného vzorku krmiva. Na základě stanovení škrobu ve zbytku krmiva, které prochází sítem s oky 4,75 mm, se posuzuje stupeň narušení kukuřičného zrna v siláži (CSPS). Nejjednodušší metodou je vizuální posouzení zrna (stupně jeho narušení) po separaci mokrou cestou ve vodě, případně vizuální posouzení produktů potravinářského průmyslu podle stupně jejich zmazovatění.
Czech name
Metody stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce
Czech description
Cílem metodiky je seznámit odbornou veřejnost s některými stávajícími variantami stanovení a hodnocení efektivní vlákniny krmiv pro přežvýkavce a doporučit, které metody používat. Metodika v první části definuje vlákninu a její funkce ve výživě přežvýkavců. Druhá část je věnována popisu metod stanovení a hodnocení fyzikální struktury krmiv. V části třetí jsou uvedeny některé výsledky našich pokusů interpretujících využití návrhů v praxi. Pro posouzení struktury krmiva se doporučujeme oddělit horizontálním, resp. vertikálním třepáním na několika sítech různě velké částice u nativního či usušeného vzorku krmiva. Na základě stanovení škrobu ve zbytku krmiva, které prochází sítem s oky 4,75 mm, se posuzuje stupeň narušení kukuřičného zrna v siláži (CSPS). Nejjednodušší metodou je vizuální posouzení zrna (stupně jeho narušení) po separaci mokrou cestou ve vodě, případně vizuální posouzení produktů potravinářského průmyslu podle stupně jejich zmazovatění.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-173-1
Regulation ID
17210/2017-5
Technical parameters
Představené metody zjišťování délky řezanky a její separace na sítech nebo ve vodě, fyzikálně efektivní vlákniny, stupně nadrcení zrna, či stupně celkového nadrcení krmné dávky jsou velmi jednoduché a levné.
Economical parameters
Podle meta-analýzy, kterou zpracovali Ferraretto a Shaver (2012), lze silážování při „ideální“ sušině 32-36 %, získat u dojnice o 2 kg/d více mléka než když se silážuje při sušině 40 a více %. Téměř stejně velké navýšení užitkovosti (o 1,8 kg/d) bylo prokázáno, když byla na řezačce nastavena vzdálenost mezi drtícími válci 1 až 3 mm, oproti vzdálenosti 4 až 8 mm. Podle jiné meta-analýzy, kterou zpracovali Krämer-Schmid a kol. (2016) se údajně při zvýšení koeficientu stravitelnosti NDF silážní kukuřice o jedno procento zvýší denní produkce mléka o 82 g (P = 0,04) a denní přírůstek hmotnosti o 12 g (P = 0,03). Obba a Alen (1999) uvádějí ještě vyšší čísla. Podle nich zvýšení koeficientu stravitelnosti NDF o jedno procento zvýší denní produkce mléka (FCM) o 0,25 kg/d, nebo denní přírůstek hmotnosti (LWG) o 27 g/d, nebo denní příjem krmiva o 0,17 kg,
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů