Potential pathogens in waste products of biogas plants processing livestock manure
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000204" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000204 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19201.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19201.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potenciální patogeny ve výstupních složkách bioplynových stanic zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat
Original language description
Bioplynové stanice v současné době představují důležitou součást řízení zemědělské výroby. Zatímco hlavní surovinou pro anaerobní digesci je kukuřičná a travní siláž, mohou být krmeny také biologickými odpady, jako je skot, prasata nebo drůbež. Fugát, odpadní produkt z výroby bioplynu, se v zemědělství pravidelně používá jako hnojivo, ale může obsahovat bakteriální patogeny běžně související s chovem zvířat. Cílem studie bylo (i) porovnat různé druhy kejdy s ohledem na obsah vybraných zoonotických agens po anaerobní digesci a (ii) prozkoumat vliv fáze odběru fugátu během a po anaerobní digesci na počty sledovaných potenciálních patogenů. Počty koliformních bakterií, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Campylobacter spp. a celkové anaeroby byly zkoumány kultivací ve vzorcích fugátu a vyhodnoceny jako log CFU / g sušiny. Studie má za cíl zvýšit povědomí o zoonotických infekcích pocházejících z chovu zvířat a přispět ke zlepšení hygieny zemědělské produkce.
Czech name
Potenciální patogeny ve výstupních složkách bioplynových stanic zpracovávajících kejdu hospodářských zvířat
Czech description
Bioplynové stanice v současné době představují důležitou součást řízení zemědělské výroby. Zatímco hlavní surovinou pro anaerobní digesci je kukuřičná a travní siláž, mohou být krmeny také biologickými odpady, jako je skot, prasata nebo drůbež. Fugát, odpadní produkt z výroby bioplynu, se v zemědělství pravidelně používá jako hnojivo, ale může obsahovat bakteriální patogeny běžně související s chovem zvířat. Cílem studie bylo (i) porovnat různé druhy kejdy s ohledem na obsah vybraných zoonotických agens po anaerobní digesci a (ii) prozkoumat vliv fáze odběru fugátu během a po anaerobní digesci na počty sledovaných potenciálních patogenů. Počty koliformních bakterií, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Campylobacter spp. a celkové anaeroby byly zkoumány kultivací ve vzorcích fugátu a vyhodnoceny jako log CFU / g sušiny. Studie má za cíl zvýšit povědomí o zoonotických infekcích pocházejících z chovu zvířat a přispět ke zlepšení hygieny zemědělské produkce.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů