A new variety of wheat PEXESO with increased content of carotenoids is tested in poultry in IAS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000049" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000049 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20046.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20046.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV
Original language description
Pro náležité zbarvení vaječného žloutku se v EU i v ČR přidávají do krmných směsí pro nosnice převážně levné syntetické karotenoidy. V menší míře se používají i karotenoidy přírodního původu. Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu - Pexeso. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku dle stupnice DSM, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než je optimum dle našich spotřebitelů. Zařazení Pexesa do krmiva zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.
Czech name
Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV
Czech description
Pro náležité zbarvení vaječného žloutku se v EU i v ČR přidávají do krmných směsí pro nosnice převážně levné syntetické karotenoidy. V menší míře se používají i karotenoidy přírodního původu. Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu - Pexeso. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku dle stupnice DSM, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než je optimum dle našich spotřebitelů. Zařazení Pexesa do krmiva zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů