Are there differences between Czech and Spanish consumers in the perception of the organoleptic properties of beef with different fat content?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000045 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/21:88418
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?
Original language description
Pochopení konzumentských preferencí u hovězího masa je důležité pro plánování strategie vedoucí k udržení stávajících nebo přilákání nových spotřebitelů. To má význam zejména u takového druhu masa, jehož spotřeba v ČR v uplynulých třiceti letech výrazně klesla. Cílem předložené práce proto bylo vyhodnotit vliv obsahu intramuskulárního tuku v nízkém roštěnci býků českého strakatého skotu na konzumentskou přijatelnost u českých a španělských konzumentů. Celkem 301 účastníkům testu z obou zemí byl předložen dotazník zaměřený na otázky týkající se obliby a frekvence konzumace masa a také na jejich preference v souvislosti s obsahem tuku v mase. Následně každý respondent posuzoval tři vzorky grilovaného hovězího roštěnce lišící se v obsahu intramuskulárního tuku. U obou národností se příznivé hodnocení zvyšovalo s rostoucím obsahem tuku. Zatímco u českých konzumentů byly nalezeny statisticky významné rozdíly u křehkosti a celkové přijatelnosti, španělští hodnotitelé dokázali rozlišit vzorky u všech sledovaných deskriptorů, tedy i v případě přijatelnosti vůně a přijatelnosti chuti. Tyto rozdíly mohly souviset s vyšší deklarovanou preferencí španělských konzumentů pro maso s viditelným mramorováním, odlišnými stravovacími návyky či obecně s vyšší frekvencí konzumace hovězího masa u obyvatel této země.
Czech name
Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
39-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—