All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Are there differences between Czech and Spanish consumers in the perception of the organoleptic properties of beef with different fat content?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41210/21:88418

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21043.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?

  • Original language description

    Pochopení konzumentských preferencí u hovězího masa je důležité pro plánování strategie vedoucí k udržení stávajících nebo přilákání nových spotřebitelů. To má význam zejména u takového druhu masa, jehož spotřeba v ČR v uplynulých třiceti letech výrazně klesla. Cílem předložené práce proto bylo vyhodnotit vliv obsahu intramuskulárního tuku v nízkém roštěnci býků českého strakatého skotu na konzumentskou přijatelnost u českých a španělských konzumentů. Celkem 301 účastníkům testu z obou zemí byl předložen dotazník zaměřený na otázky týkající se obliby a frekvence konzumace masa a také na jejich preference v souvislosti s obsahem tuku v mase. Následně každý respondent posuzoval tři vzorky grilovaného hovězího roštěnce lišící se v obsahu intramuskulárního tuku. U obou národností se příznivé hodnocení zvyšovalo s rostoucím obsahem tuku. Zatímco u českých konzumentů byly nalezeny statisticky významné rozdíly u křehkosti a celkové přijatelnosti, španělští hodnotitelé dokázali rozlišit vzorky u všech sledovaných deskriptorů, tedy i v případě přijatelnosti vůně a přijatelnosti chuti. Tyto rozdíly mohly souviset s vyšší deklarovanou preferencí španělských konzumentů pro maso s viditelným mramorováním, odlišnými stravovacími návyky či obecně s vyšší frekvencí konzumace hovězího masa u obyvatel této země.

  • Czech name

    Existují rozdíly ve vnímání organoleptických vlastností hovězího masa s různým obsahem tuku mezi českými a španělskými konzumenty?

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    39-42

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database