All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Citric acid with Lactobacillus plantarum inoculant as silage preparation to improve aerobic stability of silage with high dry matter over 50%

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000048" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000048 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kyselina citronová s inokulantem Lactobacillus plantarum jako silážní přípravek pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %

  • Original language description

    Silážní přípravek, složený z kyseliny citronové v kombinaci s Lactobacillus plantarum, je určen pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %. Kyselina citronová (C) se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta s C a Ecosylem (CE) se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky. Výrobek vznikl v rámci projektu MZE-RO-0718. Funkční vzorek č. FV/VÚŽV/03/2021 vyrobila firma NutriVet s.r.o. Pohořelice.

  • Czech name

    Kyselina citronová s inokulantem Lactobacillus plantarum jako silážní přípravek pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %

  • Czech description

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    FV/VÚŽV/03/2022

  • Numerical identification

    FV/VÚŽV/03/2022

  • Technical parameters

    Kombinace kyseliny citronové (C) s inokulantem Lactobacillus plantarum (E) byla navržena pro zlepšení fermentace a hlavně na prodloužení aerobní stability. Kyselina citronová se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta C s E se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky.

  • Economical parameters

    %. Použitím přípravku u výše popsané píce lze ušetřit i 10 % píce, kterou by bylo nutné zlikvidovat z důvodu nízké kvality či zaplísnění. Při ceně kvalitního sena 200 Kč/q a výrobě 1000 q sena v modelovém podniku by potenciální úspora 10 % činila 20 000 Kč. Prodloužení aerobní stability zhruba o 2 dny, když se použije při svinování píce do lisu aplikace kyseliny citronové spolu s inokulantem na bázi Lactobacillus plantarum, může ušetřit na farmě také mnoho času.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027014

  • Owner name

    VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Licence fee requirement

    N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek

  • Web page

    https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf