Citric acid with Lactobacillus plantarum inoculant as silage preparation to improve aerobic stability of silage with high dry matter over 50%
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000048" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000048 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kyselina citronová s inokulantem Lactobacillus plantarum jako silážní přípravek pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %
Original language description
Silážní přípravek, složený z kyseliny citronové v kombinaci s Lactobacillus plantarum, je určen pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %. Kyselina citronová (C) se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta s C a Ecosylem (CE) se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky. Výrobek vznikl v rámci projektu MZE-RO-0718. Funkční vzorek č. FV/VÚŽV/03/2021 vyrobila firma NutriVet s.r.o. Pohořelice.
Czech name
Kyselina citronová s inokulantem Lactobacillus plantarum jako silážní přípravek pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
FV/VÚŽV/03/2022
Numerical identification
FV/VÚŽV/03/2022
Technical parameters
Kombinace kyseliny citronové (C) s inokulantem Lactobacillus plantarum (E) byla navržena pro zlepšení fermentace a hlavně na prodloužení aerobní stability. Kyselina citronová se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta C s E se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky.
Economical parameters
%. Použitím přípravku u výše popsané píce lze ušetřit i 10 % píce, kterou by bylo nutné zlikvidovat z důvodu nízké kvality či zaplísnění. Při ceně kvalitního sena 200 Kč/q a výrobě 1000 q sena v modelovém podniku by potenciální úspora 10 % činila 20 000 Kč. Prodloužení aerobní stability zhruba o 2 dny, když se použije při svinování píce do lisu aplikace kyseliny citronové spolu s inokulantem na bázi Lactobacillus plantarum, může ušetřit na farmě také mnoho času.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027014
Owner name
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Web page
https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf