Resilience as a new trait in dairy cows breeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000228" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000228 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22230.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22230.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Resilience jako nová vlastnost ve šlechtění dojeného skotu
Original language description
V chovu dojnic jsou v poslední době zaznamenané výrazné změny, které mají přinést vyšší udržitelnost tohoto odvětví živočišné výroby. Chovatelé se budou muset vyrovnat s probíhající restrikcí antimikrobik. Za jeden z možných nástrojů stability tohoto odvětví lze považovat šlechtění a selekci resilientních genotypů dojnic. Resilience je nová vlastnost dojeného skotu a jedná se o schopnost dojnic odolávat krátkodobě rušivým vlivům, případně se po jejich odeznění vrátit do původního stavu. Za krátkodobé rušivé vlivy se považuje např.: tepelný stres, sociální stres, onemocnění nebo výkyvy v krmné dávce. Resilientní dojnice mají velmi stabilní užitkovost, i přes expozici těchto stresorů. Pakliže u nich nastává výkyv v mléčné užitkovosti, urychleně se vrací zpět do původní výše nádojů a produkce mléčných složek. Tuto vlastnost lze mapovat na základě odchylek v denní produkci mléka, denní živé hmotnosti a aktivitě dojnic (denní počet kroků). Vědecký výzkum se zaměřuje na sledování délky trvání a velikosti odchylek za pomocí autokorelace a přirozeného logaritmu odchylek. Za tímto účelem vědci sestrojují modelové laktační křivky pomocí Wilminkovi metody, kvantilové polynomiální regresní metody a neparametrických metod (klouzavý průměr a pohyblivý medián). Resilientní genotypy dojnic jsou geneticky spjaty s nižším výskytem onemocnění vemene a končetin, lepším zdravotním stavem, reprodukcí, dlouhověkostí, vyšším příjmem krmiva a optimální tělesnou kondicí. Resilience je nízce dědivá vlastnost, přičemž koeficient dědivosti dosahuje 0,06 – 0,01. Brakace nízce resilientních a výběr vysoce resilientních dojnic má potenciálně příznivý dopad na sektor výroby mléka, který by v konečném důsledku mohl přinést vyšší udržitelnost, zlepšení managementu stád a podporu ekonomiky chovu dojeného skotu v České republice.
Czech name
Resilience jako nová vlastnost ve šlechtění dojeného skotu
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40203 - Husbandry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22020280" target="_blank" >QK22020280: Use of genomic selection to optimise the resilience of dairy cattle</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů