The effect of nutrition and vegetative phase of cannabis on antistaphylococcal activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005689" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005689 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23174.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23174.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu
Original language description
Konopí (Cannabis sativa L.) je rostlina, která v posledních letech získává stále větší pozornost díky svým potenciálním léčebným vlastnostem a významu v oblasti zemědělství a průmyslu. Jednou z podstatných oblastí výzkumu týkající se konopí je jeho antistafylokoková aktivita. Stafylokokové infekce představují závažný zdravotní problém jak u lídí, tak v chovech hospodářských zvířat. Vážné vedlejší účinky v současnosti používaných antibiotik a šíření genů antibiotické rezistence bakterií, jako je methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, představují stále větší hrozbu pro veřejné zdraví. Výsledky této studie prokázaly účinek ethanolových extraktů C. sativa proti oběma testovaným kmenům S. aureus (MSSA a MRSA) napříč všemi testovanými vegetačními fázemi (první až sedmý týden růstu). Nejvyšší antistafylokokový účinek byl u všech výživových variant zaznamenán v sedmém týdnu.
Czech name
Vliv výživy a vegetační fáze konopí na antistafylokokovou aktivitu
Czech description
Konopí (Cannabis sativa L.) je rostlina, která v posledních letech získává stále větší pozornost díky svým potenciálním léčebným vlastnostem a významu v oblasti zemědělství a průmyslu. Jednou z podstatných oblastí výzkumu týkající se konopí je jeho antistafylokoková aktivita. Stafylokokové infekce představují závažný zdravotní problém jak u lídí, tak v chovech hospodářských zvířat. Vážné vedlejší účinky v současnosti používaných antibiotik a šíření genů antibiotické rezistence bakterií, jako je methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, představují stále větší hrozbu pro veřejné zdraví. Výsledky této studie prokázaly účinek ethanolových extraktů C. sativa proti oběma testovaným kmenům S. aureus (MSSA a MRSA) napříč všemi testovanými vegetačními fázemi (první až sedmý týden růstu). Nejvyšší antistafylokokový účinek byl u všech výživových variant zaznamenán v sedmém týdnu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů