Development and forecast of beef production, consumption and self-sufficiency in the world, the EU and the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005814" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005814 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23083.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23083.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj a predikce produkce, spotřeby a soběstačnosti hovězího masa ve světě, v EU a v ČR
Original language description
V produkci hovězího masa je ČR dlouhodobě soběstačná. Chováno je u nás zhruba 1,4 mil. kusů skotu, od roku 2004 se stavy nepatrně snížily, ale kvůli poklesu výměry zemědělské půdy se zvýšila intenzita chovu. V posledních letech se výrazněji snížil celkový počet porážek jatečného skotu a tím i tuzemská produkce hovězího masa v hmotnosti JUT. Zároveň se však snižovala i domácí spotřeba, takže celková úroveň soběstačnosti se v hodnoceném období příliš nezměnila. U hovězího masa jako jediného z hlavních druhů mas platí, že v ČR soběstačnost v produkci převyšuje dlouhodobě 100 %, tj. že ČR je v produkci hovězího soběstačná. Dostatečná potravinová soběstačnost umožňuje snížit závislost státu na dovozech a českým spotřebitelům nabízet kvalitní potraviny z českých chovů. Podobně jako ČR je i v průměru celá EU v produkci hovězího masa soběstačná. Export živého skotu mimo EU výrazně převyšuje import. Z vlastních výpočtů vyplývá, že za rok 2021 mělo 14 států EU soběstačnost vyšší než 100 % (nejvyšší byla v Litvě, v Polsku a v Irsku) a pouze 10 států mělo vyšší spotřebu oproti produkci.
Czech name
Vývoj a predikce produkce, spotřeby a soběstačnosti hovězího masa ve světě, v EU a v ČR
Czech description
V produkci hovězího masa je ČR dlouhodobě soběstačná. Chováno je u nás zhruba 1,4 mil. kusů skotu, od roku 2004 se stavy nepatrně snížily, ale kvůli poklesu výměry zemědělské půdy se zvýšila intenzita chovu. V posledních letech se výrazněji snížil celkový počet porážek jatečného skotu a tím i tuzemská produkce hovězího masa v hmotnosti JUT. Zároveň se však snižovala i domácí spotřeba, takže celková úroveň soběstačnosti se v hodnoceném období příliš nezměnila. U hovězího masa jako jediného z hlavních druhů mas platí, že v ČR soběstačnost v produkci převyšuje dlouhodobě 100 %, tj. že ČR je v produkci hovězího soběstačná. Dostatečná potravinová soběstačnost umožňuje snížit závislost státu na dovozech a českým spotřebitelům nabízet kvalitní potraviny z českých chovů. Podobně jako ČR je i v průměru celá EU v produkci hovězího masa soběstačná. Export živého skotu mimo EU výrazně převyšuje import. Z vlastních výpočtů vyplývá, že za rok 2021 mělo 14 států EU soběstačnost vyšší než 100 % (nejvyšší byla v Litvě, v Polsku a v Irsku) a pouze 10 států mělo vyšší spotřebu oproti produkci.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů