Nutritive value of forage of buckwheat and foxtail millet grown as intercrops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006095" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006095 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24154.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24154.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny
Original language description
Meziplodiny jsou v současné době stále významnější zejména pro snižování eroze v mezivegetačním období, zdrojem organické hmoty při zaorávání a často i přerušovačem v osevních postupech. Zajímavou, a jistě ne zcela výjimečnou možností, je také využití píce z meziplodin pro produkci objemných krmiv přežvýkavců, zejména jako doplněk k plodinám jako jsou kukuřice nebo jeteloviny. Cílem této studie bylo posoudit kvantitativní a kvalitativní parametry píce pohanky obecné a béru italského (které jsou jedny z nejčastěji pěstovaných meziplodin), pěstovaných jako meziplodiny. Sklizeň píce byla uskutečněna u každé plodiny ve třech fázích růstu. Byl zjišťován výnos sušiny a dusíkatých látek, chemické složení a stravitelnost organické hmoty a neutrálně detergentní vlákniny. Průměrné výnosy sušiny byly u obou plodin srovnatelné, kdežto výnos dusíkatých látek byl vyšší u pohanky. Obsah dusíkatých látek byl výrazně vyšší u pohanky, naopak vyšší obsah hrubé vlákniny byl u béru. Stravitelnost organické hmoty byla mírně vyšší u pohanky, naopak bér vynikl ve výrazně vyšší stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny.
Czech name
Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny
Czech description
Meziplodiny jsou v současné době stále významnější zejména pro snižování eroze v mezivegetačním období, zdrojem organické hmoty při zaorávání a často i přerušovačem v osevních postupech. Zajímavou, a jistě ne zcela výjimečnou možností, je také využití píce z meziplodin pro produkci objemných krmiv přežvýkavců, zejména jako doplněk k plodinám jako jsou kukuřice nebo jeteloviny. Cílem této studie bylo posoudit kvantitativní a kvalitativní parametry píce pohanky obecné a béru italského (které jsou jedny z nejčastěji pěstovaných meziplodin), pěstovaných jako meziplodiny. Sklizeň píce byla uskutečněna u každé plodiny ve třech fázích růstu. Byl zjišťován výnos sušiny a dusíkatých látek, chemické složení a stravitelnost organické hmoty a neutrálně detergentní vlákniny. Průměrné výnosy sušiny byly u obou plodin srovnatelné, kdežto výnos dusíkatých látek byl vyšší u pohanky. Obsah dusíkatých látek byl výrazně vyšší u pohanky, naopak vyšší obsah hrubé vlákniny byl u béru. Stravitelnost organické hmoty byla mírně vyšší u pohanky, naopak bér vynikl ve výrazně vyšší stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
40-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—