Hamp as food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000088" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000088 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Konopí jako potravina
Original language description
Konopí je po staletí využívanou hospodářskou plodinou. Je vynikající surovinou pro řadu technických výrobků (textilná a papírenský průmysl), energetickou plodinou, ale i potravinářskou surovinou. Problémem je to, že konopí může poskytovat také drogu, kterou je psychroaktivní látka A9 - tetrahydrokannabinol (THC). Její obsah záleží na odrůdě, době vegetace a zpracování: do oleje, který je potravinářsky využitelný, se THC dostává minimálně. Konopný olej má výhodné složení z hlediska polonenasycených mastných kyselin. Obsahuje n-6 i n-3 mastné kyseliny, kannabidiol (CBD) s celou řadou positivních farmakologických účinků, dále fytosteroly a tokoferoly, terpeny s antioxidačním účinkem a další látky. V potravinářství jsou konopná semena využitelná pro funkční potraviny, jako součást cereálních snídaní, přidávají se do speciálních piv anebo jako přímá přísada v kuchyni. V ČR se ročně pro potraviny zpracuje cca 30t konopných semen z dovozu. opných semen z
Czech name
Konopí jako potravina
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2002
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-8461
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
121-122
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—