Effect of selected prebiotics on physiological characteristics of probiotics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F04%3A00010017" target="_blank" >RIV/00027022:_____/04:00010017 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik
Original language description
Pozitivní (bifidogenní) vliv na probiotickou mikroflóru a její rozvoj ve střevech mají některé typy vláknin. Probiotika (mikrobiální populace) a prebiotika (dietetická vláknina) tvoří společně synbiotika, která představují jednu z rychle se rozvíjejícíchoblastí potravinářského výzkumu. Bakterie jsou při cestě zažívacím traktem vystaveny působení mnoha faktorů, které snižují jejich životaschopnost. Jako nejdůležitější se uvádí pH šok při průchodu žaludkem a působení žlučových kyselin v tenkém střevě. Uvybraných kmenů sbírky Laktoflora byla testována citlivost na žlučové kyseliny v přítomnosti ječmenného extraktu s vysokým podílem beta-glukanů. Přítomnost žlučových kyselin v kultivačním médiu měla za následek různou míru prodloužení lag-fáze a sníženírůstové rychlosti v závislosti na mikroorganismu. Nejvyšší toleranci ke žlučovým kyselinám vykazuje kmen Enterococcus faecium, který je schopen růstu bez adaptace v testovaném rozsahu koncentrací žlučových kyselin. Přídavek beta-glukanů ovl
Czech name
Vliv vybraných prebiotik na fyziologické vlastnosti probiotik
Czech description
Pozitivní (bifidogenní) vliv na probiotickou mikroflóru a její rozvoj ve střevech mají některé typy vláknin. Probiotika (mikrobiální populace) a prebiotika (dietetická vláknina) tvoří společně synbiotika, která představují jednu z rychle se rozvíjejícíchoblastí potravinářského výzkumu. Bakterie jsou při cestě zažívacím traktem vystaveny působení mnoha faktorů, které snižují jejich životaschopnost. Jako nejdůležitější se uvádí pH šok při průchodu žaludkem a působení žlučových kyselin v tenkém střevě. Uvybraných kmenů sbírky Laktoflora byla testována citlivost na žlučové kyseliny v přítomnosti ječmenného extraktu s vysokým podílem beta-glukanů. Přítomnost žlučových kyselin v kultivačním médiu měla za následek různou míru prodloužení lag-fáze a sníženírůstové rychlosti v závislosti na mikroorganismu. Nejvyšší toleranci ke žlučovým kyselinám vykazuje kmen Enterococcus faecium, který je schopen růstu bez adaptace v testovaném rozsahu koncentrací žlučových kyselin. Přídavek beta-glukanů ovl
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků. XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
418-419
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 24, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—