Preliminary analytical and sensorial evaluation of plum cultivars
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P009192" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P009192 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Předběžné analytické a senzorické hodnocení odrůd slivoní
Original language description
Práce se zabývá testováním nových odrůd slivoní zajímavých z hlediska následného průmyslového zpracování. U jednotlivých vybraných odrůd slivoní ze sklizní 2004-2006 byly stanoveny: vážková sušina, titrační kyselost a obsahy sorbitolu, zkvasitelných sacharidů a celkových sacharidů. Ze získaných průměrných hodnot analytických dat pro každoročně dodané odrůdy je možné předběžně konstatovat, že nejvíce se standardní odrůdě (´Švestka domácí´) přibližuje ´Valjevka´, za velmi dobré odrůdy lze rovněž považovatodrůdy ´Čačanská najbolja´ a ´Voyageur´. Tyto odrůdy se jeví jako perspektivní pro sušení, pro výrobu povidel i destilátů. Naopak za nejméně vhodnou lze považovat odrůdu ´Valor´. Z odrůd odebraných ze dvou, resp. jedné sklizně se jeví jako perspektivníodrůdy ´Anna Späth´, ´Elena´, ´President´, naopak nepříznivě jsou hodnoceny odrůdy ´Empres´, ´Chrudimer´, ´Oullinská´, ´Veeblue´, ´Carská´ a ´Minerva´. Při senzorickém hodnocení finálních výrobků z odrůd slivoní ze sklizně 2005 byla nejlé
Czech name
Předběžné analytické a senzorické hodnocení odrůd slivoní
Czech description
Práce se zabývá testováním nových odrůd slivoní zajímavých z hlediska následného průmyslového zpracování. U jednotlivých vybraných odrůd slivoní ze sklizní 2004-2006 byly stanoveny: vážková sušina, titrační kyselost a obsahy sorbitolu, zkvasitelných sacharidů a celkových sacharidů. Ze získaných průměrných hodnot analytických dat pro každoročně dodané odrůdy je možné předběžně konstatovat, že nejvíce se standardní odrůdě (´Švestka domácí´) přibližuje ´Valjevka´, za velmi dobré odrůdy lze rovněž považovatodrůdy ´Čačanská najbolja´ a ´Voyageur´. Tyto odrůdy se jeví jako perspektivní pro sušení, pro výrobu povidel i destilátů. Naopak za nejméně vhodnou lze považovat odrůdu ´Valor´. Z odrůd odebraných ze dvou, resp. jedné sklizně se jeví jako perspektivníodrůdy ´Anna Späth´, ´Elena´, ´President´, naopak nepříznivě jsou hodnoceny odrůdy ´Empres´, ´Chrudimer´, ´Oullinská´, ´Veeblue´, ´Carská´ a ´Minerva´. Při senzorickém hodnocení finálních výrobků z odrůd slivoní ze sklizně 2005 byla nejlé
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Research on growth characteristics and processing potential of new plum cultivars</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Vědecké práce ovocnářské.
ISBN
978-80-87030-01-1
Number of pages of the result
8
Pages from-to
121-128
Number of pages of the book
—
Publisher name
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Place of publication
Holovousy
UT code for WoS chapter
—